donderdag 14 oktober 2004


Nederlandse uitleg


Corien en Ad & Els bij de bron waaraan Royal Turnbridge Wells haar naam aan dankt.Kingsdown - Op woensdag stonden Royal Turnbridge Wells en Penhurst Place and Gardens op ons programma. Langs de boomgaarden en hoptuinen van Kent reden we naar Royal Turnbridge Wells. De bronnen waaraan het plaatsje zijn naam aan te danken heeft, werden natuurlijk door ons bezocht. Hier zitten Els & Ad en Corien op het marmeren bankje dat de oorsprong van de bron markeert. Het plaatsje is nooit uitgegroeid naar de grandeur en allure van die andere bekende “Spa” Bath. Het is een gezellige maar charmante provincieplaats gebleven. Het bekendste gedeelte van de stad heet de Pantiles. Het is het hart van de stad met een hoge en een lage winkelrij. Aan het begin daarvan is het Bath Square waar de bron is. Omdat we niet in het seizoen waren, konden wij geen glas van het geneeskrachtige water drinken. De aanbevolen hoeveelheid van dit vocht was vroeger 18 pints (10 liter). Noordwestelijk van Turnbridge ligt Penhurst Place, gebouwd in de 14de eeuw, maar sterk uitgebreid in de 16de. Bij de ingang in de Baron’s Hall troffen we een Engelsman aan die een beetje Nederlands sprak. Hij bleek getrouwd met een vrouw uit Arnemuiden. Hij legde ons in onze eigen landstaal met hier en daar een Engels woord uit dat het landgoed in 1552 door Edward VI geschonken was aan Sir Paul Sidney, die zijn vorst ongetwijfeld een of andere dienst zal hebben bewezen.
De dag wordt besloten met een rib eye steak in de lokale pub. We wandelden door de zalen met portretten en schilderijen en ontdekten tussen al het porselein ook een Delfts Blauw bord uit 1955. Toen ik de vrijwilligster in die kamer vertelde dat wij uit Delft kwamen, luisterde ze zeer aandachtig naar mijn verhaal over het bord.
”Er zijn maar drie exemplaren van dit bord gemaakt. Eentje bevindt zich in Buckingham Palace, het tweede hier in Penhurst en het derde is ergens in Engeland, maar niemand weet waar. Het bord is dan ook een fortuin waard.”De vrouw knikte bijna eerbiedig. Ze besefte nu pas waar ze al die jaren naar had staan kijken.
”Het is vervaardigd tien jaar na de oorlog voor een speciale conferentie ter herdenking. Daarom staat er een Lancaster bommenwerper op die voedsel boven Den Haag dropt”, voegde Corien aan mijn uitleg toe.
”Ik wist dat niet”, gaf de Engelse toe. ”Nu kan ik dit verhaal bij rondleidingen ook vertellen. Bedankt”, zei ze. Hierna restten ons nog een bezoek aan het speelgoedmuseum en de prachtige tuin. We aten ’s avonds in de lokale pub in Kingsdown.

Geen opmerkingen: