dinsdag 3 augustus 2004


Poster veroorzaakt rel


De bewuste posterLonden – Afgelopen vrijdag startte vervoersmaatschappij London Underground een postercampagne. Daarmee probeert London Underground de reizigers te bewegen geen sterk ruikend voedsel te eten voordat men reist met de drukke en zeker in deze tijd van het jaar erg warme ondergrondse treinen. De campagne veroorzaakte direct een diplomatieke rel met Italië. De poster toont een dikke man met een Italiaans uiterlijk in een ondergrondse treincoupe. Hij is omgeven door Parmahammen, salami’s en knoflookslingers. Deze poster veroorzaakte een stortvloed aan klachten van boze Italianen. Ook de Italiaanse ambassadeur Giancarlo Aragona schreef een klachtbrief aan zowel de Londense vervoersmaatschappij als aan burgemeester Ken Livingstone.
”We vinden de poster erg beledigend voor het Italiaanse imago, Italiaanse producten en het Italiaanse bedrijf waarvan de naam duidelijk zichtbaar is op de poster”, vertelde een woordvoerder van de Italiaanse ambassade. ”Het is een spotprent over de Italianen”, meende hij.
Na de massale uitbarsting van Italiaans ongenoegen heeft London Underground excuses aangeboden en zijn de posters weggehaald.
”We bieden onze excuses aan nu we merken dat de Italiaanse gemeenschap in Londen er door is beledigd. We wilden slechts op een luchtharige manier aan de reizigers vragen geen sterk geurend voedsel te eten”, zei een woordvoerster van London Underground op vragen van journalisten.
Burgemeester Livingstone vertelde:”Ik ben dol op Italiaans eten. Ik verzeker dat de etenswaren die op de poster zijn afgebeeld heerlijk ruiken en smaken.”
De Italiaanse ambassade beschouwt het incident hiermee als gesloten. Of het Italiaanse bedrijf waarvan de naam duidelijk zichtbaar is op de poster er ook zo overdenkt, is nog onduidelijk. Ik kan me voorstellen dat zij financiële compensatie willen voor de geleden schade.



Geen opmerkingen: