dinsdag 31 augustus 2004


De verzorging van echtgenoten


De schrijfster van het boek ’The Proper Care and Feeding of Husbands’ Dr. Laura Schlessinger.Delft – Sander nam afgelopen zaterdag naar de verjaardag van Saskia de boekbespreking van ’The Proper Care and Feeding of Husbands’ mee. Het is geschreven door de Amerikaanse Dr. Laura Schlessinger. Feministen zijn razend, maar tot nu toe zijn er al bijna een miljoen exemplaren van het boek verkocht en dan moet het in Europa nog uitkomen. Voordat ik het standpunt van Dr Laura samenvat, wil ik eerst even duidelijk stellen dat ik het er natuurlijk absoluut niet mee eens ben. Het is een fout boek. Maar als een grote landelijke krant er een hele pagina aan besteed, kan ik er niet aan voorbij gaan. Het doet zeer, maar ik moet het er even over hebben. Het standpunt van dr. Laura laat zich volgens de krant aldus samenvatten:

De meeste vrouwen zijn grote egoïsten. Ze vinden dat ze recht hebben op kinderen en een carrière, maar ze kunnen het allemaal niet combineren. Het gevolg is dat ze last krijgen van het Hurried Woman Syndrome: ze worden moe en dik en chagrijnig, ze hebben geen tijd meer om te koken en nooit meer zin in seks. Als ze toch eens wisten hoeveel pijn ze hun man daarmee doen! En dan maar zeuren dat hij geen aandacht voor hen heeft. Ze mogen blij zijn als hij er niet met een ander vandoor gaat. Want de meeste mannen die vreemdgaan willen dat zelf liever niet en die hebben ook helemaal geen midlife-crisis of zoiets; nee, ze worden tot overspel gedwongen door hun vrouw, die hen immers verwaarloost en kleineert. Dat zo'n man dan naar een ander gaat is zijn goed recht. Je echtgenoot niet de seks geven waaraan hij behoefte heeft, is tenslotte net zo goed een vorm van ontrouw.

The Proper Care and Feeding of HusbandsJe begrijpt dat er een nogal levendige discussie over het boek op gang kwam in de tuin bij Saskia. Ik ben de eerste om te zeggen dat het standpunt van Schlessinger natuurlijk heel ouderwets en conservatief is. Maar zit het conservatisme niet overal. Sluipt het niet op kousenvoetjes onze huizen in? Volgens diezelfde respectabele krant beweerde schrijfster Christien Brinkgreve, voorheen overtuigd werkende vrouw, onlangs in een interview dat ze graag thuis wil zitten als de kinderen uit school komen. Ja ik schrok er ook van. Je houdt het niet voor mogelijk maar de jeugd van tegenwoordig vindt samenwonen ouderwetser dan trouwen. De boekwinkels liggen vol boeken over het huishouden, schoonmaken en opruimen. Het Vaticaan komt vast niet voor niets juist nu met de mededeling dat we ons moeten realiseren dat mannen en vrouwen verschillen, dat vrouwen toch vooral geschikt zijn voor zorgtaken, en dat de feministische strijd voor gelijkheid van de seksen het traditionele gezin ondermijnt.
Geloof me het is een heerlijk onderwerp om een saaie lange donkere winteravonden mee te vullen. Voor iets anders is het de tijd niet meer. Wat vind jij? Ga je het boek lezen? Desnoods stiekem. Druk op de mailknop hiernaast en laat ons je reactie op het standpunt van Dr. Laura weten.






Geen opmerkingen: