woensdag 20 augustus 2003


Scrabble by candlelight


 Toronto – De klanten van Redpath Convenience in Toronto moesten hun inkopen doen bij kaarslicht. Barrie – We zitten al weer in het licht! Het is allemaal nog wel meegevallen. Voor ons tenminste. Vorige week donderdagmiddag werd de stroom onderbroken rond vier uur ‘s middags, net zo'n beetje de tijd om naar huis te gaan. Vooral ook nadat we ontdekten dat er nogal een groot gebied last van de storing had. Corrie had nog wat broodjes en er is altijd wel ice-cream. We leden dus geen honger. De koelkast deden we natuurlijk zo weinig mogelijk open, want we hadden geen idee hoelang de stroom weg zou blijven. Nog even wat water uit de kraan gehaald, want we hebben ons eigen water en als er geen stroom is kan er ook geen water gepompt worden. Geen koffie die avond, maar er stond nog een fles wijn en andere frisdrank. Het mooie van zulke gebeurtenissen is dat mensen niet naar de TV kunnen kijken en dus naar de buren gaan om te kletsen. Wij deden dat ook. Ik hoorde van Michael (onze zoon) dat dat in Toronto ook veel gebeurde. Mensen delen hun eten en drinken met elkaar en zo komen hele buurten bij elkaar en hebben ouderwets lol. We hebben die avond nog een spelletje scrabble gespeeld bij kaarslicht en gingen op tijd naar bed.
's Morgens bij het wakker worden was er nog geen stroom. Maar om tien voor halfacht kwam bij ons de stroom weer aan en kon er dus weer thee gezet worden en de pompt weer aanzetten. Ik ben toen maar naar het werk gegaan. Daar hadden we ook stroom dus alles draaide weer gewoon. Later ging het weer een tijdje af, maar kwam ook weer gauw terug.
Ongelukken zijn er maar weinig gebeurd. Wel zijn er veel mensen gestrand op weg naar huis, want er was ook bijna geen benzinepomp die draaide. De mensen moesten dus uit nood in hun auto overnachten. Je merkt op deze manier wel dat we erg afhankelijk zijn van elektriciteit. Telefoon en mobile telefoon werkten erg slecht of helemaal niet; geld kan niet worden opgenomen van de bank want de computers waren buiten werking.
Wat wel mooi was dat mensen ook eens omhoog keken naar de sterren in de nacht. Vooral in de steden kun je bijna geen ster zien normaal vanwege al de lichten overal; een dame belde later in op de radio, en zij dat ze weer eens Gods schepping had gezien in de lucht. Michael zei dat ook toen ik met hem sprak over de telefoon. Dus alles gaat weer zo ongeveer normaal. Behalve de airco, die is nog af op vele plaatsen. Tot zo ver wat van onze belevenissen tijdens de Blackout.

Een bijdrage van Warrie