donderdag 1 augustus 2002


Vermeer wandelt weer in Delft


De Oostpoort zoals die er in de tijd van Vermeer uitzag.Delft – Toen wij van vakantie terugkwamen, vonden wij Delft voor een deel omgetoverd tot de stad uit de tijd van schilder Johannes Vermeer. Zeg maar zo rond 1650. Dat is allemaal voor de opnamen van voor de televisiefilm ‘Girl in Hyacinth Blue’ Het zeventiende eeuws tafereel op de foto is te zien bij de Oostpoort. Behalve bij de Oostpoort zijn er ook opnamen gemaakt bij het Gemeentearchief en Museum het Prinsenhof. Ook het interieur van restaurant Van der Dussen op het Bagijnhof komt in de film voor. Maar er zijn nog een aantal locaties in de historische binnenstad gebruikt.

De film, naar een roman van de Amerikaanse schrijfster Susan Vreeland, volgt het schilderij Girl in Hyacinth Blue van de beroemde Delftenaar Johannes Vermeer. Het is een fictief schilderij. Vermeer zou het zo geschilderd kunnen hebben. De film volgt het schilderij van het heden terug tot het moment dat het werd geschilderd. De Kerkstraat is in de film de straat waar Vermeer woont en werkt. Net als de andere locaties is het in een 17e eeuwse sfeer omgetoverd met paarden en koetsen, nostalgische interieurs en met schreeuwende marktkooplui gehuld in kledij uit die tijd. Er wordt ook nog op andere plaatsen in ons land gefilmd.

De Amerikaanse schrijfster Susan Vreeland.Het idee voor de film ‘The Girl in Hyacinth Blue’ over het werk van Johannes Vermeer (1632-1675) is ontstaan vanwege de grote Amerikaanse belangstelling voor de Delftse meester. De interesse ontstond ten gevolge van de grote tentoonstelling Vermeer and the Delft School die begin vorig jaar in twaalf weken tijd in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art ruim 550.000 bezoekers trok.
Girl in Hyacinth Blue.Het Amerikaanse productiebedrijf Hallmark Hall of Fame vervaardigt de film voor de Amerikaanse televisie, waarop het resultaat te zijner tijd nationwide zal worden uitgezonden. Het is gebruikelijk dat de film dan vervolgens aan diverse andere landen in de wereld zal worden verkocht. Dus niet alleen in Nederland, maar ook in Australië en Canada kunnen jullie later nog genieten van de zeventiende eeuwse binnenstad van Delft.



Lees hier alvast het uittreksel van het boek.