zaterdag 31 augustus 2002


Jazzgigant Lionel Hampton overleden


Jazzmuzikant Lionel Hampton.Helmond – Zojuist hoorde ik via het journaal dat de vermaarde jazzmuzikant Lionel Hampton op 94-jarige leeftijd in New York is overleden. De wereldberoemde vibrafonist overleed in een ziekenhuis in Manhattan waar hij was opgenomen. Ik vond hem een van de grootste muzikanten van de jazzwereld. Hij werkte ooit samen met mensen als Louis Armstrong en Charlie Parker. En wie herinnert zich niet zijn optreden met drummer Gene Krupa en pianist Teddy Wilson in het beroemde Benny Goodman kwartet uit 1930.
In 1995 ontving Hampton tijdens het North Sea Jazz Festival de jaarlijkse Bird Award. Eigenlijk was Hampton drummer, maar hij legde zich later toe op de vibrafoon. Hij gaf het instrument een volwaardige plaats in de jazzmuziek.
Hampton trad voor het eerst met zijn band in 1953 (ik was toen zes jaar) in Nederland op. Tijdens een optreden in Amsterdam een jaar later, raakte het publiek zo buiten zinnen dat het al dansend door de vloer zakte. Later dachten wij dat alleen de Beatles en the Stones het publiek zo buiten zinnen konden brengen. Maar het gebeurde al in de tijd van onze ouders.