Halsbandparkieten in de tuin
Delft – In de bomen achter ons huis ontdekten we onlangs deze groene vogels. Ze kwamen ons nogal uitheems voor. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte waar ze vandaan kwamen.
In 1970 ontsnapten enkele halsbandparkieten uit een kooi in het Rijswijkse park Overvoorde. Deze vogels hebben het in de vrije natuur goed gedaan, want inmiddels vliegen er 220 vrij rond in Delft en omgeving. Hun aantal groeit nog steeds, vertelde een vogelkenner me.
De halsbandparkieten werden ooit door Alexander de Grote in Europa geïntroduceerd. Er werd mee gefokt en er werd in gehandeld. Ook de Amsterdamse dierentuin Artis had de halsbandparkieten. In 1920 ontsnapte er daar een aantal. De vogels plantten zich in rap tempo voort. Hetzelfde gebeurde in het Rijswijkse Overvoorde in de jaren zeventig. De halsbandparkieten ontsnapten omdat iemand per ongeluk de kooi open liet staan. Men denkt dat zij de oorsprong vormen van de Delftse populatie die inmiddels is uitgegroeid tot ongeveer 110 broedparen.
Achter ons huis vliegen er nu in elk geval twee paren rond.
De halsbandparkiet kan, inclusief staart, 35 centimeter lang kan worden en een leeftijd van 45 jaar bereiken.
De vogel heeft overigens een nogal fel karakter. Dat zou in de toekomst, nu de populatie blijft groeien, wel eens problemen kunnen geven. Een grote hoeveelheid . parkieten veroorzaakt nogal wat geluidsoverlast en verstoort door hun agressiviteit de inheemse vogelpopulatie. Er zijn nu al tegenstanders van de halsbandparkieten, die klagen over het geluid dat de vogels maken. In onze tuin zijn ze overigens van harte welkom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten