woensdag 1 mei 2002

Kom met Pinksteren naar Delft


Duyfken op zeeDelft - Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is opgericht. Dat wordt in ons land met tal van activiteiten herdacht. Ook in VOC-stad Delft. Op 10 april ging het Delftse VOC-jaar van start met de opening van een tentoonstelling in het Prinsenhof. Tijdens het museumweekend waren er al enkele duizenden landgenoten die de tentoonstelling kwamen bewonderen. Gedurende de pinksterdagen, op 19 en 20 mei, is er het geweldige spektakel: ‘Beleef de VOC in de binnenstad van Delft’. Het VOC-schip De Duyfken ligt dan ook in Delft
De replica van VOC-schip Duyfken kwam na een reis van een jaar en 33.600 kilometer vanuit Australië op zaterdag 27 april in de Nederlandse wateren aan. Kroonprins Willem-Alexander voer met de Groene Drack de Duyfken tegemoet. Met Pinksteren kunnen jullie het schip in Delft bewonderen.

De geschiedenis van de Duyfken
Op 2 april 1595 vertrekt van de rede van Texel de eerste Nederlandse vloot voor een ontdekkingstocht via Kaap de Goede Hoop naar Azië. Na een moeizame tocht ankeren de schepen eind juni 1596 op de rede van Bantam, een drukke haven op de Noordwestpunt van Java. In 1597 keert de sterk verminderde vloot terug op de rede van Texel. Hoewel deze 'Eerste Schipvaart' geen commercieel succes is, bewijst zij wel dat Nederlandse handelsreizen naar Azië via de route langs Kaap de Goede Hoop mogelijk zijn. Op 23 april 1601 vertrekt wederom een grote vloot van dertien schepen onder leiding van admiraal Jacob van Heemskerck uit Nederland naar de oost. Onderdeel van deze vloot is een kleinere vloot bestaande uit vijf schepen, die onder leiding staat van admiraal Wolfert Harmenszoon. Het jacht Duyfken, onder leiding van Kapitein Willem Corneliszoon Schouten, maakt deel uit van deze vloot.
Op 25 augustus 1602 gaat de Duyfken terug naar Nederland waar zij op 17 februari 1603, 2 maanden eerder dan de grotere schepen, arriveert. Intussen is in Nederland op 20 maart 1602 de VOC opgericht. Een octrooi van de Staten-Generaal verleent deze particuliere handelsonderneming het monopolie op alle Nederlandse handel en scheepvaart op Azië. Het is het begin van de wereldwijde oriëntatie van Nederland en van een periode van grote Op 18 december 1603, vertrekt de Duyfken opnieuw van de rede van Texel naar Bantam, nu onder leiding van kapitein Willem Janszoon. Het schip wordt in Bantam door de VOC ingezet voor verkenningstochten en voor transport van goederen, mensen en berichten in de Indonesische archipel.
In 1605 maakt de Duyfken in opdracht van de VOC een verkenningstocht oostwaarts vanaf het specerijeneiland Banda. Opnieuw onder leiding van Willem Janszoon en koopman Jan Lodewijckx van Rozengrijn. Op zoek naar het Zuidland doet het scheepje in 1606 de kust van Australië in de buurt van Kaap York aan. Hiermee wordt de Duyfken het eerste Europese schip waarvan vaststaat dat het de kust van Australië op de kaart zette. In 1608 raakt de Duyfken tijdens een zeeslag met Spaanse schepen bij Ternate onherstelbaar beschadigd. Zij zal niet meer terug naar Nederland keren.

Voor meer informatie kun je terecht op de site van de gemeente Delft . Er is ook heel wat te lezen op de speciale site ter gelegenheid van de komst van de Duyfken.

Geen opmerkingen: