dinsdag 4 januari 2011

Rolschaatsen, Skeeleren of Skaten

Delft – Een schoen met wieltjes heet een rolschaats. Dat wist je natuurlijk wel. Er zijn drie soorten rolschaatsen. De gewone rolschaats met twee wielen voor en twee achter, de skeeler of in de inline-skate. De skeeler heeft vijf wielen en de inline-skate vier wielen achter elkaar. Weet je ook welke van deze soort rolschaatsen de oudste is. Het antwoord zal je misschien een beetje verbazen. De inline-skate is namelijk de oudste. Hij werd in 1742 uitgevonden door de Belg Jean Joseph Merlin. Toch waren de gewone rolschaatsen met twee wieltjes voor en achter in onze jeugd het populairst. Corien en Annefien waren als meisje ook dol op rolschaatsen. Ze hadden samen één paar. Corien had één rolschaats en haar zus Annefien had de ander. Ze hadden namelijk allebei één rolschaats voor hun verjaardag gekregen. Zo werden de beide zussen samen de eigenaar van één paar schaatsen en konden ze om de beurt rolschaatsen. Een jaar later kreeg Annefien op haar verjaardag een eigen paar rolschaatsen en ontving Corien de overbodig geworden rolschaats van haar oudere zusje. Nu konden de meiden eindelijk samen rolschaatsen. Het was een erg populaire sport, die niet alleen op straat werd beoefend. Er waren in elke stad rolschaatsbanen waarop de jeugd kon oefenen en wedstrijden rijden.
Corien is altijd heel zuinig geweest op haar rolschaatsen.

Afgelopen weekend betaalde die zorgvuldigheid met haar spulletjes zich uit. Benthe kon nu rondjes schaatsen in de straat. Sietske deed mee op het oude paar rolschaatsen van haar moeder. Ook die stonden nog netjes hier in de kast. Want wie wat bewaart die heeft wat.

1 opmerking:

skate wielen zei

Your shoe is really nice..I am one of the great lover of that shoe.. keep rocking in that skating..All the best for the great future..