donderdag 6 januari 2011

In de voetsporen van Willem

Delft - Gisteren bezochten Dieuwertje en Emma het ‘museum van oma’. Een bezoek aan het Prinsenhof stond hoog op hun wensenlijstje. Eigenlijk hadden ze dinsdag meteen na aankomst in Delft er al naar toe willen gaan. Maar gisteren was het dan zo ver en beleefden Dieuwertje en Emma het verhaal van Willem van Oranje. We deden dat aan de hand van het boekje ‘In de voetsporen van Willem van Oranje’. Voordat we onze speurtocht door het museum begonnen, dronken we eerst samen met oma een bekertje warme chocolademelk in de hal.

Daarna gingen we op zoek naar het antwoord op de vraag ‘waarvoor vocht Willem van Oranje’. Om dit antwoord te krijgen moesten de meiden een aantal codes kraken en zelfs geheimschrift ontcijferen. Ze moesten ook goed kijken onderweg naar de schilderijen aan de muren van het Prinsenhof. Daarop stonden ook sleutels voor het ontdekken van de oplossing. De zussen vonden de speurtocht erg leuk en ontdekten interessante weetjes en deden leuke puzzels. Ze kwamen tijdens de tocht door het museum van alles te weten over de hoofdrolspelers en belangrijke gebeurtenissen tijdens ‘de opstand’. Ze weten nu wat het Franse woord 'orange' in het Nederlands betekent. Ze ontdekten ook dat Nederland nog niet bestond toen Willem werd geboren. Er was zelfs geen Nederlandse koning of koningin. Maar het kwam uiteindelijk allemaal goed. Dankzij Willem van Oranje werd ons land geen onderdeel van het grote Spaanse rijk, maar een vrije zelfstandige republiek.

Aan het eind van de speurtocht deed Dieuwertje me versteld staan. Met letters uit de antwoorden die ze onderweg had gevonden, moest ze een woord samenstellen. Terwijl ik met Emma nog aan het puzzelen was, kwam Dieuwertje naar me toe. “Ik weet het antwoord”, zei ze. Inderdaad, ze had de puzzel zonder enige hulp helemaal goed opgelost. Petje af voor Dieuwertje.
 

Geen opmerkingen: