donderdag 13 januari 2011

Ik ga op reis en neem mee

Delft – Stel je wilt een reisje maken, maar je weet niet waar naar toe te gaan. Na enig wikken en weken zou je dan kunnen kiezen voor Texel. Het is daar heel mooi. Of als dat je niets lijkt zou je af kunnen reizen naar het Franse Auvers-sur-Oise. Ook dat is een heel attractieve plek in het Franse land. Maar een reisje naar bijvoorbeeld Ierland of Jeruzalem klinkt ook niet gek. Goed laten we dan nog even verder fantaseren.
 
Stel je bent in Parijs of Londen aangekomen, dan is de volgende vraag. Wat gaan we nu bezoeken. Zijn het de winkels? Gaan we naar de musea? Of bezoeken we een beroemd restaurant. Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum, koos voor de lokale begraafplaats. In dertig dagen bezocht hij alle de door mij genoemde plekken en meer. Hij bezocht de graven van 100 schrijvers, die samen 1000 jaar Nederlandse literatuur schreven. Overal legde hij een witte roos op het graf.
 
Zijn literaire roadtrip voerde hem door Nederland en Vlaanderen, maar bracht hem ook in onder meer Jeruzalem, Elmina (Ghana), Bazel, Parijs en Londen. Het werd een reis vol onverwachte ontmoetingen en geestige anekdoten. De gehele reis werd in woord en beeld vastgelegd. Onlangs hebben Corien & ik deze tocht meebeleeft in de eigentijdse tentoonstelling Een literaire roadtrip in het letterkundig museum in Den Haag. Meinderts mag dan in elke plaats een graf als einddoel hebben, zijn reis ging bepaald niet over dood en verderf.

Het werd een vrolijk literair avontuur dat boeiend werd vast gelegd. De filmpjes zijn niet alleen op een groot scherm op de tentoonstelling te zien, maar ook via YouTube te bekijken. De schrijvers die hij voor zijn roadtrip uitzocht, zijn recentelijk opgenomen in het Pantheon der Nederlandse Letteren in het museum.

Geen opmerkingen: