zaterdag 16 oktober 2010

Voor gek op commando

Pisa – We stonden natuurlijk niet alleen op het ‘veld van de wonderen’, het ‘Campo dei Miracoli’ in Pisa. Het wordt door velen beschouwd als een van de mooiste pleinen van Italië. En dat trekt mensen. Het groene tapijt, waar je volgens de bordjes niet op mag lopen, vormt een mooie omlijsting voor de Pisaans-romaanse gekleurde zandstenen van de gebouwen. De Campanile – het symbool voor heel Italië – kennen wij natuurlijk als de scheve toren van Pisa. Die toren dwingt tot het maken van een foto die we allemaal kennen. Een meneer of mevrouw die met haar hand de toren behoedt tot verder scheef zakken. Ik zag om mij heen werkelijk tientallen mensen die deze foto maakten. Mannen en vrouwen, maar vooral veel kinderen werden in deze pose gefotografeerd. Dat komt denk ik omdat die zich nog niet verzetten tegen een dergelijke foto. Ik heb ook lang tegengestribbeld. Al mijn argumenten werden snel terzijde geschoven. Ik moest en zou de bewuste pose aannemen.
Corien gaf aanwijzingen: “Iets meer naar links”. “Nee, dat is te veel, iets naar recht.” “Iets hoger”. “Ga eens op zo’n paaltje staan”. “Ja, zo is het goed. Blijf staan”. Nadat de foto gemaakt was, zei ze doodleuk: “Het kan nog beter. Ga er nog eens op staan”. Ik verzamelde al mijn moed en weigerde. Corien grinnikte zachtjes toen we daarna door liepen. “Wel op ODD zetten, hé”, zei ze.
“Is het niet genoeg dat ik hier voor gek sta?”vroeg ik.
“Doe niet zo flauw. Daar is ODD toch voor”, was het snelle antwoord.
“Waarom ga je dan niet zelf op de foto met je handje omhoog”, wilde ik weten.
Corien stopte, keek me aan en zei: “Je denkt toch niet dat ik op commando voor gek ga staan.” Toen ze daarna doorliep dacht ik weer dat lachje te horen.

3 opmerkingen:

Sassefras zei

En waar is nu de foto dat jullie de toren juist verder om duwen? Haha, dat had ik wel origineel gevonden.

Anoniem zei

hahaha wat een leuk stukje :) ik weet precies hoe je je voelt!
groetjes, marlotte

Anoniem zei

Ma staat al vaak genoeg op ODD!
Leuke foto!
Saskia vR