dinsdag 12 oktober 2010

Een mooi moment voor een foto

Florence – Italië trekt heel wat verliefde mensen aan. Niet alleen huwelijksreizen hebben als bestemming Venetië, Florence, Rome of een andere plek in het zonnige Italiaanse land. Ook stellen die nog niet zo dicht bij een wettelijke vereniging zijn, komen hier naar toe. Bij de Ponte Vecchio zagen we tientallen bewijzen van de kracht der liefde. En niet alleen die van de Italianen. Op de ‘Oude Brug’ van Taddeo Gaddi zijn al sinds de 16de eeuw goud- en zilversmeden gevestigd. Daarvoor waren het allemaal slagerijen, maar Ferdinado I, liet ze verwijderen omdat hij de stank zo vlak bij zijn paleis niet meer kon verdragen. Daarna kwamen dus de juweliers.
In deze winkeltjes kopen jonge verliefde mensen niet alleen een gouden of zilveren ring om hun liefde te bezegelen. Ze kunnen er ook een hangslot kopen. In dat slot laten ze dan hun namen en de datum en soms ook nog een stel harten graveren. Dat slot bevestigen ze dan aan de kettingen langs de rivier en gooien daarna het sleuteltje in het water. Zo zijn ze voor eeuwig aan elkaar geklonken. Het hoeft natuurlijk niet zo duur. Je kunt ook een stevig slot bij een fietsenmaker of ijzerboer kopen en de namen er met een viltstift op zetten. Het gaat immers niet om het geld. Het gaat om het idee.
Een stel Amerikanen zag ons samen over de sloten gebogen. Ze veronderstelden dat wij zojuist onze liefde hadden bezegeld met een stevig hangslot. De Amerikaanse toerist stelde meteen voor om ons samen te verenigen met de Ponte Vecchio op de achtergrond. “Een foto om het mooie moment later mee te herinneren”, zei hij met een grote glimlach. “Een prima idee”, vond Corien onmiddellijk. De Amerikaanse toerist maakte de foto, terwijl zijn echtgenote glimlachend toekeek. Ik bedankte hen beiden uitgebreid en zei dat de foto zeker zou bijdrage om dit mooie moment te herinneren. “De kleinkinderen zullen het heel leuk vinden”, vertelde ik hem, "want onze liefde is niet nieuw, maar eeuwig".

Geen opmerkingen: