zondag 17 oktober 2010

“Una meravigliosa passeggiata”

Monterosso – De golf van La Spezia aan de westkust van de Riviera wordt door de Italianen ook wel Golfo dei Poeti genoemd. Het dankt die naam – Golf van de dichters – aan het feit dat Engelse dichters als Lord Byron en Shelley hier verbleven en veel van hun poëzie tot leven brachten. De grot waar Lord Byron dat placht te doen, is er nog steeds en kan door dapperen worden bezocht. Je moet er namelijk wel flink wat voor klauteren met naast je een diep ravijn met daaronder de zee die tegen de rotsen slaat.
Het is een plekje dat ook nu nog inspireert tot dichten. Corien & ik voeren er donderdag jongsleden naar toe. Het is het gebied van de ‘Cinque Terre’, vijf dorpjes die tegen de rotsen zijn geplakt. Dankzij een treinverbinding zijn ze nu makkelijk bereikbaar. Al moet je ook nu het laatste stuk – ongeveer een uurtje varen – nog met de boot doen. Voor dat – dankzij een tunnel door de bergen - de trein hier kwam, leefden de mensen in de dorpen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manaroia en Riomaggiore, hier nogal geïsoleerd. Het gehele gebied is inmiddels een nationaal park en staat op de lijst van de UNESCO.
Twee dorpen zijn sinds de jaren zestig van de vorige eeuw via een voetpad met elkaar verbonden. Het zijn de dorpen Manarola en Riomaggiore. Het pad is net als de dorpen tegen de rotswand geplakt. Vroeger werden hierover te voet de druiven vervoerd. Nu heet het pad Via dell’Amore. Het is wat een Italiaanse mevrouw tegen me zei: “Una meravigliosa passeggiata”. Of woorden van gelijke strekking. Een dergelijk romantisch pad is natuurlijk een must voor alle stellen jong en oud. Ook hier hangen de hangsloten. De sleutels daarvan zijn met een grote boog in de zee beland. Je ziet de sloten op de foto achterons. Omdat wij graag licht reizen, hangt er ook hier geen slot van ons bij.

Geen opmerkingen: