donderdag 14 oktober 2010

Het plaatje van Rome

Rome – In Rome is een aantrekkelijke en veelzijdige stad waarin veel is te zien. En wil je deze stad echt leren kennen, dan kun je niet om de schat aan verhalen heen die over deze stad de ronde doen. Een gids is niet alleen onvermijdelijk, maar ook onmisbaar. Corien & ik beschikte tijdens de dagen dat we in de Italiaanse hoofdstad verbleven over een uitstekende gids.
Een Zeeuwse die dertig jaar geleden naar Rome kwam in het kader van haar studie kunstgeschiedenis. Ze leerde een lieve Italiaan kennen en is nooit meer weg gegaan. Ze heeft ons veel verteld over het verleden, maar ook over het heden van de eeuwige stad. Een stad komt niet alleen tot leven door de juiste feiten te horen, maar ook door de verhalen over de minder bekende plekken waar mooie anekdotes aan verbonden zijn. Het is een stad waar je je fantasie voor nodig hebt. Want veel in Rome is het mooiste, het beste, het beroemdste, het grootste of het oudste ter wereld.
Het doet er niet zo veel toe of al die verhalen waar zijn en echt zijn gebeurd. In Rome vraagt met zich dat niet altijd af. De toeristen genieten van de verhalen. Ze krijgen gaandeweg de overhand over de geschiedenis. Inmiddels zijn veel verhalen nu zelf geschiedenis. Ze gaan dan ook al eeuwen mee. Toeristen zijn in elke stad heel kenbaar. In Delft herken ik ze aan het fototoestel en het feit dat ze midden op straat gaan staan om een foto te maken. In Rome is dat niet anders. Maar in Rome vallen toeristen, meer nog dan in andere landen op door hun kleding. Geen schreeuwende kleuren en T-shirts met dubbelzinnige teksten.
De toeristen dragen wit, hemelsblauw, zwart of bruin. Het zijn religieuzen. Ze komen uit alle windstreken naar het hoofdkwartier van hun religie om zelf te aanschouwen wat er waar is van de verhalen. Ze zijn een onderdeel van het straatbeeld. Een plaatje zoals je dat alleen in Rome kunt zien.

2 opmerkingen:

Hans zei

Toch wel een muntje in de fontein gegooid?

Martien zei

De herfstvakantie is een heerlijke tijd om in Rome te zijn. Ik ben benieuwd naar de rest van de foto's die we ongetwijfeld op Flickr zullen zien.