maandag 2 augustus 2010

Bruisend bloed


Delft – De belangrijkste bewoner van Het Prinsenhof liep ruim vier eeuwen geleden door de gebouwen. Het is natuurlijk Willem van Oranje. Zijn verhaal en zijn rol bij het ontstaan van de Nederlandse Republiek wordt in het Delftse museum aan jeugdige bezoekers verteld aan de hand van een speurtocht. Nienke & Benthe maakten de speurtocht afgelopen vrijdag en maakten op die manier ook kennis met de hoofdrolspelers van de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden. Als je oma in het museum werkt, heb je een streepje voor ontdekten de nichtjes. Zij mochten de speurtocht doen in kledij uit de periode van de prins. Nienke kreeg een kostuum zoals de laatste vrouw van Willem, Louise de Coligny, dat ook droeg. Benthe kreeg het kostuum van een van de dochters van de prins; Louise Juliana.

Het was nog niet zo gemakkelijk om alle vragen te beantwoorden. Maar gelukkig waren er erg veel aanwijzingen in het museum voorhanden. Zo weten de nichtjes nu wie Filips II is en dat zijn vader Karel V is. Ze ontdekten dat in 1559 de jonge Willem, na een benoeming door Filip II, zijn carrière in ons land als een keurige stadhouder van Holland begint. Daar krijgt de Spanjaard flink spijt van leerden Nienke en Benthe. Onder leiding van Willem komt de adel in opstand en protesteert tegen de strenge geloofsvervolging.




De dames leren ook waar ons volkslied vandaan komt. Ze hebben er wel enige kritiek op en bedenken hier en daar wat wijzigingen. Ze zingen voortaan in plaats van ´Duytschen bloed’ liever ´bruisend bloed´. Dat klinkt veel stoerder. “Wij zijn helemaal niet Duits”, vindt Nienke. Zij gunnen de Prins van Oranje de eretitel Vader des Vaderlands, maar zingen in het volkslied toch liever ´de moederland getrouwe blijk ik toch liever leven´. De overige bezoekers kijken vertederd naar de twee meisjes die het volkslied zingen. “Ik ga hier ook heen met mijn kleinkinderen”, zegt een grijze mevrouw tegen haar vriendin. De beide vrouwen blijven even staan, maar lopende dan niet zo giebelend als mijn kleindochters verder.


Benthe doet haar kostuum na het nemen van de foto in hal uit, maar Nienke houdt het ondanks de kriebelende pruik vol tot het eind van de speurtocht. Nadat alle vragen in het boekje zijn opgelost. Kan met behulp van de antwoorden het ´geheime woord´ worden gevonden. Dat woord fluisteren ze oma Corien in het oor. Als het goed blijkt te zijn krijgen ze van haar een plattegrond die het de weg wijst naar een geheim kistje. Als beloning krijgen ze net als de prins op 10 juli 1584 twee kogels. Alleen die van hen zijn van drop. Voordat Benthe het geheime kistje opent, zegt ze tegen mij: “Dit mag je niet op ODD zetten hoor. Dit is geheim”. Dat beloof ik. Als je dus wilt weten wat er in het kistje zit, moet je zelf de speurtocht maar doen samen met je (klein)kinderen.

1 opmerking:

Martien zei

Dit is een spannend stukje op weg naar het geheim. Dan is het wel jammer als dat geheim niet verklapt wordt.
Misschien moet ik maar eens ergens een paar kleinkinderen lenen om achter het geheim te komen