vrijdag 27 augustus 2010

Basisvoorziening

Delft – Delft staat in de top 10 van gemeenten waarin senioren het kortst moeten reizen voor een basisvoorziening. Ik weet niet of een bankje tot de basisvoorzieningen behoort, maar de gemeente Delft maakt haar zesde plaats op de lijst waar en heeft er eentje geplaatst in het parkje tussen de Mahlerstraat en de Buitenhofdreef, vlak bij de ingang van de apotheek. Woensdagmorgen vroeg kwam ik er langs en zag twee werklieden zitten op de nieuwe bank. De mannen bleken verantwoordelijk voor de plaatsing en rustten nu even uit op de nieuwe zitplaats. Een mevrouw met rood haar en een hondje is met de beide mannen in gesprek. Het duurt het beestje te lang want het probeert haar verder te trekken. Ze houdt stand want ze heeft heel wat te melden. Ze is over de komst van de bank namelijk niet erg te spreken.
“Het is geen bank. Het is een kunstwerk”, vertelt een van de mannen haar.
Ze is niet erg onder de indruk van zijn opmerking en gaat meteen verder: “Binnen maand is hij beklad en vernield. Dan liggen hier allemaal lege blikjes en lege bamibakken van de Chinees. Er hangen nu al elke avond allerlei jongeren rond in het park. Dat wordt alleen maar erger als ze er een bank bij krijgen”.
De deur van de apotheek gaat open en een grijze mevrouw in een blauw mantelpakje stapt naar buiten. “Wat een leuke vrolijke bank”, zegt ze opgewekt tegen mij en de klaagster.

“Het is geen bank. Het is een kunstwerk”, weet de vrouw met hond nu.
“Je kunt er toch op zitten”, probeert de ander.
“Het is een kunstwerk met zitfunctie”, zegt de werkman nu een beetje formeel. Hij heeft een werkbonnetje waar dat kennelijk opstaat.
“Zonde van het geld”, begint de hondenbezitster op nieuw. “Ik geef het een maand. Geen dag meer”, vult ze dreigend aan.
“Ik vind het wel vrolijk”, probeert de grijze mevrouw opnieuw.
Voordat ze kan antwoorden wordt de klaagster door haar hond weggetrokken van het ‘kunstwerk met zitfunctie’. Hij zoekt bij een boom zijn eigen basisvoorziening.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een Martin Bril in de dop! Jolijn

Martien zei

Met al die kunstwerken in Delft, begint Delft zelf al een compleet museum te worden. Niet te hopen dat je straks je museumjaarkaart moet meenemen als we bij jullie op bezoek komen.

Anoniem zei

schandalig daar is 4 jaar aan gewerkten wat heeft het voor nut t,moet een plaats worden om met de buurtbewoners in gesprek te komen maar niemand gaat daar zitten ze hebben liever in de flats een gelegenheid om samen te komen dit is weggegooid geld gekker moet het niet worden geldverspilling eerste klas.weg met die lui en onzin