zondag 15 augustus 2010

Sturing is noodzakelijkHelmond – Mijn kleinkinderen tekenen graag. We ontvangen dan ook met een vaste regelmaat een fraaie tekening. Als we op visite komen, inspireert het bezoek meestal ook wel tot een tekening. Daarin ze zijn ze natuurlijk niet uniek. Iedereen met kleinkinderen weet dat er heel veel wordt getekend. Menige koelkastdeur en directe omgeving daarvan hangt vol met tekeningen van de nazaten. Tijdens hun bezoek van afgelopen woensdag zag ik dat mijn oudste kleindochters uit Veldhoven een nieuw onderwerp hebben gevonden voor hun tekeningen. Nienke en Dieuwertje ontwerpen nu kleding. Ze maken een tekening van een jongen of een meisje en kleden die geheel naar hun smaak. Ik werd ook al snel bij de tekeningen betrokken. Ik mocht kiezen of het meisje een rok dan wel een broek aan kreeg. Ook de kleur mocht ik samen met een kleindochter bepalen.

“Wat voor kleur moet de rok worden”, vroeg Dieuwertje.
Ik aarzelde, maar zei toen toch heel ferm: “Geel”.
“Geel is heel mooi”, vond ook Dieuwertje. “Maar blauw is hier ook wel heel mooi”, suggereerde ze. Het werd blauw. Het is aardig als opa het idee heeft dat hij ergens overgaat, maar een beetje sturing heeft hij daar natuurlijk wel bij nodig. Opa vond het prima.

De beide dames maakten de ene na de andere tekening. Jurken, rokken, broeken en hesjes werden in een rap tempo ontworpen. Alles natuurlijk met bijbehorende tas, schoenen en sieraden. Er komt een tijd - en ik vrees dat die eerder komt dan je wilt - dat ze in het zelfde rappe tempo kleding uitzoeken in een winkel. Ook dan vragen ze aan een man in hun omgeving: “Wat vind je van de kleur?”
Wat hij antwoord doet er niet zo veel toe. Het antwoord is al bekend: “Geel is mooi, maar blauw doet het hier ook wel mooi bij”. Want sturing hebben mannen nu eenmaal nodig als het om de mode gaat.

2 opmerkingen:

Neeltje Johanna zei

Wat kunnen ze mooi tekenen!

Kindersieraden zei

Heel erg leuk die kleurtjes,draag helaas alleen geen enkelbadjes.Ben wel gek op armbandjes!
Kindersieraden
Kinderarmband