zondag 7 december 2008

Openluchtmuseum Nuenen


Nuenen – In het Brabantse plaatsje Nuenen worden allerlei activiteiten ontwikkeld die verband houden met de beroemdste inwoner van die gemeente: Vincent van Gogh. Onlangs zijn zestien Van Gogh-informatiezuilen in gebruik genomen. Daarnaast is men begonnen met de realisatie van het Van Gogh Village Nuenen (VGVN). Er zijn heel wat locaties in Nuenen die direct herinneren aan de wereldberoemde kunstschilder. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het kerkje aan de Papenvoort, het domineeshuis op de Berg en molen De Roosdonck op de Gerwenseweg.

 Het VGVN wordt in het voormalige raadhuis van Nuenen ondergebracht.

Het lijkt een beetje op de informatiezuilen die in de Delftse binnenstad staan met informatie en afbeeldingen van het werk van de wereldberoemde Delftse schilder Johannes Vermeer. Alleen zijn de zuilen in Nuenen uitgerust met geluid. Naar keuze kan met in het Nederlands of Engels luisteren naar een citaat uit een brief van Vincent aan zijn broer Theo.
In het voormalige raadhuis wordt het VGVN ondergebracht. Er moet nog wel voor een slordige 2 miljoen euro aan verbouwd worden, maar dan is ook alle achtergrondinformatie over Vincent van Gogh en zijn werk in Nuenen beschikbaar gekomen. Ik vind het een prachtig project. Nergens zijn de schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh nog zo tastbaar aanwezig. Nuenen is als het ware een Van Gogh openluchtmuseum.

Geen opmerkingen: