zaterdag 6 december 2008

Hartige muffins


Delft – Onlangs kreeg ik van Benthe, Sietske en Karsten ter gelegenheid van mijn verjaardag een Tefal siliconen bakvorm voor muffins e.d. Dezelfde die ook Jamie Oliver gebruikt. Een heel goede keus. We besloten meteen om de volgende dag hartige muffins te maken. Saskia en Corien haalden wat ham en geraspte kaas en de rest hadden we in huis. Benthe vond het een prachtig idee en hielp mij de volgende dag met het maken van het deeg. Omdat we te veel hadden gemaakt, vulden we ook wat papieren vormpjes. Omdat het maken van muffins heel eenvoudig is, leent het zich er goed voor om het samen met (klein)kinderen te doen. Misschien een ideetje voor de komende kerstvakantie.

Benthe helpt met de bereiding van de muffins.

Ik gebruik de volgende ingrediënten; 50 dl olijfolie, 250 gram bloem, 60 gram suiker (als je hartige muffins maakt dan natuurlijk minder) 2,5 theelepel bakpoeder, zout en drie grote eieren.
De bereiding is al even simpel. De bloem en de suiker, het zout en het bakpoeder in een kom doen. De eieren loskloppen en met een lepel door de bloem roeren samen met de olijfolie. Dat is alles. Benthe en ik roerden ook nog hamblokjes en geraspte kaas door het deeg. De muffinvormpjes voor 2/3 met beslag vullen. De muffins ongeveer 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden goudbruin bakken.

Trots op het resultaat.

Je kunt hier eindeloos op variëren. In plaats van ham kun je ook een salami fijn snijden en erdoor doen. Maar je kunt ook champignons, kruiden, spekjes, tomaten, paprika, zalm en garnalen gebruiken.

Ook voor zoete muffins is veel te improviseren. Een afgestreken eetlepel cacaopoeder door de bloem doen en extra suiker toevoegen. Vervolgens een reep pure chocolade van 50 gram klein hakken en door het beslag spatelen. Je hebt dan heerlijke chocomuffins met stukjes chocolade. Heel bekend zijn ook de bosbessen muffins. Daarvoor doe je een uitgelekt blikje bosbessen of 100 gram ontdooide diepvries bosbessen door het meel. In Amerika deden ze er dan ook nog een eetlepel cassissiroop door. Maar alleen een zakje vanillesuiker is ook goed. Voor dit recept zou ik wel twee eetlepels extra bloem door het beslag spatelen. De recepten voor abrikoos-sinaasappel muffin, appel-kaneel muffin, banaan-kokos muffin, pecan-dadel muffin, enzovoort, enzovoort, enzovoort, kunnen jullie vast zelf wel bedenken.

Heb jij ook een lekker recept dat je wilt delen met de lezers van ODD. Stuur het dan op.

Geen opmerkingen: