zaterdag 13 december 2003


Huwelijk in Delft vanwege historie


Prins Johan FrisoMabel Wisse SmitDelft – We hebben volgend jaar weer een feestje in Delft. Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit trouwen in Delft ”vanwege de historische banden tussen het Huis van Oranje-Nassau en deze stad.” Het huwelijk wordt voltrokken op 24 april door de burgemeester van Delft, mr. Hein van Oorschot. De hervormde emeritus predikant Carel ter Linden gaat voor tijdens de inzegening in de Oude Kerk.
Prins Johan Friso kent Delft erg goed. Hij studeerde er aan de Technische Universiteit en woonde er in die tijd aan de Oude Delft. Ook de vader van Mabel studeerde aan de TU. De toekomstige bruid viel in Delft voor het eerst op als vriendin van de prins. Tijdens de bijzetting van het lichaam van Prins Claus, vorig jaar oktober, ging zij met de naaste familie mee de grafkelder van de Nieuwe Kerk in. Toen was ze nog slechts een goede vriendin. De Oranje-kenners zeiden daarna al wel dat ze de verloofde van Johan Friso zou worden. Eind juni maakte het paar de verloving bekend.
Omdat het kabinet eind oktober besloot geen toestemmingswet in te dienen, is er geen formele betrokkenheid van het kabinet bij het huwelijk. Dat zei vice-premier Tom de Graaf gisteren na afloop van de ministerraad. Omdat prins Friso tot het huwelijk lid is van het Koninklijk Huis wordt wel ondersteuning geboden in de sfeer van de beveiliging.

ritje

Geen opmerkingen: