woensdag 10 december 2003


Een hondentong is schoner


KerstklokjeVaatdoekjes hangen te drogen in een keuken.Wageningen - Nederlanders laten vieze vaatdoeken gemiddeld twee weken op hun aanrecht liggen. In die tijd verzamelen zich hele kolonies ziekteverwekkende bacterien in de doekjes. Die vinden daar ook nog eens in etensresten een ideale voedingsbodem om flink door te groeien, stond onlangs in een wetenschappelijk onderzoek.
Ir. Harsi Kusumaningrum promoveerde aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar de groei en verspreiding van ziektekiemen in de keuken. De onderzoekster heeft voor het eerst cijfers verzameld over gezondheidsrisico's in de keuken. Kruisbesmetting van aanrecht naar voedsel is een belangrijke oorzaak van voedselinfecties. Mevrouw Kusumaningrum heeft uitgezocht dat de drie belangrijkste ziekteveroorzakers - campylobacter, salmonella en staphylococcus-aureus - lang genoeg in leven blijven om van het aanrecht naar voedsel te kunnen overspringen. De bacterien komen vooral voor op rauw vlees en kip.
Volgens de onderzoekster maakt het niets uit of consumenten doekjes of sponsjes gebruiken. Ook de zogenaamde wonderdoekjes van microvezels zijn niet effectiever dan de gewone badstoffen vaatdoek.
De enige effectieve methode is elke keer een schone, heet gewassen doek gebruiken om vocht van rauwe levensmiddelen op te vegen."Alle gebruikte doeken verspreiden meer bacterien dan ze opvegen", stelt de onderzoekster. De staphylococcus-aureus blijft zelfs op een roestvrijstalen aanrecht enkele dagen in leven en verspreidt zich dan door de hele keuken. Het gebruik van bacteriedodende schoonmaakmiddelen heeft evenmin veel invloed, zo blijkt uit het onderzoek. Belangrijk is om een schoongemaakt oppervlak zo snel mogelijk te drogen. In een natte omgeving groeien de bacterien gewoon door.
slee-ritje

Geen opmerkingen: