zondag 16 maart 2003

Voortijdig afscheid


Bij de Haagse boekhandel Paagman staat een fraai beschilderde doodskist in de winkel. Het is immers Boekenweek en het thema daarvan is dit jaar ‘Styx, leven en dood in de letteren’.Delft – Onlangs is de datum waarop ik zal overlijden bekend geworden. Ik heb vernomen dat ik op zondag 23 september 2029 zal overlijden op de leeftijd van 81 jaar. Wat is dat nu weer voor onzin, hoor ik jullie verbijsterd uitroepen achter je scherm. Wel ik vond een internetsite, waarop men nadat je een aantal vragen heb ingevuld, voor je uitrekent waarneer je laatste dag aanbreekt. Je moet natuurlijk wel blijven uitkijken met oversteken. Nieuwsgierig naar jouw uiterste verkoopdatum? Kijk dan maar even op deze site.

Ook tijdens de boekenweek staat de dood centraal. Het Thema van dit jaar is Leven en dood in de letteren. Volgens de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) is dat een van de grote thema's in de literatuur en een inspiratie voor menig literair meesterwerk: ”Een onderwerp dat juist in de literatuur prachtig kan worden verwoord”,zegt voorzitter Dick Anbeek van de CPNB. Naar de smaak van de CPNB is literatuur over de dood te weinig zichtbaar in de boekhandel. Als dat zo is zal hij zeer te spreken zijn over boekhandel Paagman aan de Haagse Frederik Hendriklaan. Daar staat een fraai beschilderde doodskist in de winkel.
In de Stadsschouwburg in Amsterdam vond dinsdagavond het Boekenbal plaats: De start van de Boekenweek. Onder de 600 genodigden voor de opening van de 68ste Boekenweek bevonden zich 300 auteurs, uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen. Wij zagen onder andere Marion Bloem, Remco Campert, Bart Chabot, Jan Cremer, Adriaan van Dis, Louis Ferron, Nicci Gerrard (de helft van het duo Nicci French), Judith Herzberg, Oek de Jong, Mensje van Keulen, Gerrit Komrij, Geert Mak, Harry Mulisch, Thomas Rosenboom, Helga Ruebsamen, Jan Siebelink en Leon de Winter. Het jaarlijkse geschenk kwam uit de pen van Ronald Giphart. De schrijver, op 17 december 1965 geboren in Dordrecht, komt uit een humanistisch en links georiënteerd nest. Moeder was kamerlid voor de PvdA, vader lange tijd journalist. Literaire aspiraties staken bij Giphart al snel de kop op. Met een vriend kalkte Giphart een schoolkrant vol, schreef hij toneelstukken, richtte hij nog een blad op, en maakte zich zo klaar voor een leven in de literatuur. Met zijn debuutroman 'Ik ook van jou' won hij het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut van 1992. In februari 2001 ging de verfilming van de roman in première. Hiermee was de queeste naar literatuur en seks nog niet voltooid. Zo volgden onder meer de romans 'Giph', 'Het feest der liefde' en 'Phileine zegt sorry'. De luchtige behandeling van redelijk ingrijpende biologische processen, min of meer startend in de puberteit en daarna meestal van aflopende aard, heeft de schrijver een populariteit onder jongeren opgeleverd. Hij doet met zijn Boekenweekgeschenk 2003 'Gala' zijn naam dan ook eer aan. Hij haalt zijn geliefde onderwerpen weer uit zijn donkere gangkast. Om het boekje te verwerven moet je nog wel de carnavalsprijs van €11,11 bestedenl.