vrijdag 28 maart 2003


Drie doden bij poging gsm te redden


Newent – Vorige jaar zomer kwam er een abrupt einde aan de mobiele telefoon van Corien. Ze liet – op vakantie in Engeland – het zaktelefoontje op het toilet van onze cottage van haar riem glippen. Het toestelletje overleefde de onderdompeling niet. Inmiddels heeft Corien een nieuwe gsm. De reisverzekering was er goed voor.

Corien in het Engelse plaatsje Newent in de heerlijke zomer van 2002. Zonder telefoontje niet meer bereikbaar vanuit Nederland.


Onlangs las ik in de krant een verhaal dat veel minder goed afliep na een soort gelijk incident. Bij een poging om een gsm uit een wc te vissen, kwamen drie Kenianen om het leven. Dat meldde de politie van Mombasa. Het trio raakte bedwelmd door de hevige stank in het riool onder de wc. Studente Dora Mwabela had haar mobieltje in het hurktoilet laten vallen. Ze loofde een beloning van €12 uit voor de vinder. Enkele mannen maakten de vloer open en ontdekten een twaalf meter diepe kuil onder het toilet. De eerste die afdaalde raakte vrijwel meteen bewusteloos en viel op de bodem. Twee andere mannen die de eerste wilden redden, verloren ook het bewustzijn en vielen boven op de eerste. De inmiddels toegesnelde politie wist andere helden ervan te weerhouden ook in de kuil te duiken. Volgens politiechef Peter Njenga waren de dampen in de rioolkuil zo giftig dat de mannen vrijwel onmiddellijk zijn gestikt. Of de studente haar telefoontje uiteindelijk nog terug kreeg, weet ik niet.