dinsdag 11 maart 2003

Cactusdieven plunderen bejaarden


grote cactus.Ploenix – De politie van Phoenix zegt dat boeven de cactussen uit de tuinen van bejaarden en bejaardentehuizen stelen. De bejaarden eigenaars zijn alert.
”Elke morgen sta ik met angst en beven op”, zegt de 62-jarige Rose Marie. ”Ik controleer meteen of mijn drie cactussen er nog staan. We hebben hier allemaal open tuinen zonder hekken en heggen. We letten op elkaars planten.” De dieven weten natuurlijk dat de oudjes meestal vroeg naar bed gaan. De bandieten – de politie denkt dat er meerdere dieven actief zijn – nemen per nachtelijk bezoek elk zo’n vijf tot zes cactussen mee, vertelde de lokale recherchechef Scott Bailey. De cactussen zijn elke ongeveer $150 per stuk waard.
Men denkt dat de dieven het op de wat nieuwere complexen hebben voorzien. Het zijn huizen met een waarde van ongeveer $500.000, omgeven door privé golfbanen. De bewoners worden door de diefstal dus niet direct aan de bedelstaf gebracht.”Het gaat niet om het geld”, zegt de zestigjarige bewoner Bill Tenan. ”Het doet er niet toe of de diefstal van een cactus belangrijk is. We voelen ons belaagd. Daar gaat het om” betoogt hij vol vuur. Hij kreeg twee keer in één week bezoek van de nachtelijke plantenplunderaars.
De bejaarden zijn overigens niet de enige slachtoffers. De plantenkwekerijen moeten concurreren met een inmiddels forse zwarte cactusmarkt. ”De dieven brengen de prijs van de cactus omlaag. Het kost dus ons ook heel wat inkomsten”, meent Bob Johnson, de eigenaar van de Cactus King Kwekerij.