vrijdag 7 maart 2003


Spanje tekent u


Spanje laat altijd iets bij je achter.Madrid – De Spaanse autoriteiten hebben onder druk van een vrouwenactiegroep tegen seksisme besloten een advertentiecampagne om toeristen naar hun land te lokken te stoppen. Op de foto in de krantenadvertentie toont een half blote mevrouw haar door de zon gebruinde rug. Er is duidelijk te zien dat ze tijdens het zonnen een klein broekje droeg. De reclameleus die er bijhoort luidt: Spanje tekent u. Er komt nu een vergadering van de provinciale autoriteiten om te besluiten of de advertentie toch nog terug mag komen. Er is overigens ook een advertentie waarop een man staat in een dergelijke situatie. Daar was geen bezwaar tegen. The Observatori de les Dones, een Catalaanse organisatie die o.a. bewaakt op welke manier vrouwen in de media komen, legde de klacht neer bij de autoriteiten. Andere Spaanse vrouwenorganisaties hadden geen bezwaar.
Wij vinden het onjuist om vrouwen te gebruiken als een toeristische attractie. Het is een stap terug in de tijd,” lichtte Micaela Navarro van Observatori de les Dones toe.
Toerisme is de belangrijkste tak van industrie in Spanje. De campagne Spanje tekent u gaat in ieder geval wel door, maar zal nu meer gericht zijn op familietoerisme. In de nieuwe campagne zal het imago worden gebruikt van mensen zoals de surrealistische schilder Salvador Dali en de beroemde architect uit Barcelona Antoni Gaudi. De advertentiecampagne met de vrouwenrug kostte de overheden overigens twee miljoen euro’s.