zondag 3 juli 2011

Rood en fris

Delft – Dat witte wijn en rosé gekoeld en rode wijn op kamertemperatuur moeten worden gedronken, zal iedereen beamen. Toch zijn daar nog wel wat vraagtekens bij te zetten. Rode wijn op kamertemperatuur drinken is geen goed idee. Onze huizen zijn door de centrale verwarming veel te warm. Vroeger toen we onze huizen met kachels en haarden verwarmden, was die temperatuur 16 à 18 graden en daarmee prima voor rode wijn. Over de temperatuur van witte wijn en rosé is ook nog wel iets te zeggen, maar dat doe ik nu niet. Ik wil het hebben over gekoelde rode wijn. Mensen die in het Middellandse zeegebied van Italië, Frankrijk en Spanje op vakantie gaan, weten dat men daar de rode wijn ook uit de koelkast drinkt. In ons land zijn we dat niet gewend. Toch vind ik sommige rode wijnen lekkerder als je ze wat koeler drinkt. Kies daarvoor een licht en fruitige vrolijke rode wijn. Geen stoere zwartpaarse wijn. Die bevat veel tannine en dat is bitter. De meeste mensen proeven bitter minder goed als die wat warmer is. Koud is de wijn dus bitterder dan warm. De vuistregel is dus heeft de wijn minder kleur, dan koeler schenken. Ik zou eens beginnen met Summer Red van Gallo. Die friszoete wijn komt uit Californië en is in de Plus supermarkt voor € 4,99 te koop. Hij is in Amerika inmiddels de nieuwe zomersensatie op wijngebied. Heerlijk fris rood fruit met een klein zoetje. Ideaal voor mensen die bij de barbecue graag rood drinken, maar in de hete zomerzon ook graag fris blijven. Zo kleurt je barbecue rood en toch fris.

Geen opmerkingen: