maandag 31 januari 2011

Op Elzasser wijze

Strasbourg - Wij zeggen Straatsburg, de Fransen noemen het Strasbourg en in het Duits heet de hoofdstad van de Elzas, de regio in het noordoosten van Frankrijk, Straßburg. Hoewel het Frans de officiële taal is, spreekt men er ook Duits. Zoals je weet is de stad de zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de rechten van de Mens en samen met Brussel is het ook de zetel van het Europees Parlement. Het is dus een belangrijke stad als het gaat om het recht in Europa. Sander moet er dan ook in verband met zijn studie voor European Patent Attorney wel eens naar toe. Gisteren merkten Corien & ik dat hij daar niet alleen bezig is met zijn werk. Hij neemt ook de gelegenheid te baat om iets te proeven van de gastronomische specialiteiten en gebruiken van de streek. Je bent er toch niet waar. Op zijn meeste recente reis proefde hij een traditioneel zuurkoolgerecht met vlees op Elzasser wijze. Het kenmerkende van dit recept is dat de zuurkool niet wordt gekookt, maar gebakken. Nadat de zuurkool goed is gespoeld, worden er uien gefruit en ook de zuurkool gebakken. Er is natuurlijk meer, maar dat is wat ik van het recept heb onthouden. Op mijn bord kreeg ik er gebakken spek, gebakken saucijsje en een Frankfurter bij. We dronken er natuurlijk ook heerlijke witte wijn uit de streek bij. Het vlees wordt op en rond de zuurkool gelegd en gegarneerd met aardappel. We hebben er met zijn allen heerlijk van gesmuld.

Geen opmerkingen: