dinsdag 11 januari 2011

De fotograaf betrapt

Delft – Wat heb je nodig om leuke foto’s van kinderen te maken. Eigenlijk niets meer dan een fototoestel en een paar (klein)kinderen. Er zijn talloze boekwerkjes over het onderwerp verschenen. Ze staan vol met tips over meestal nogal voor de hand liggende momenten waarop een kinderfoto kan worden gemaakt. Een kinderfeestje, de eerste schooldag, tijdens de vakantie of tijdens een uitvoering van toneel- of muziekuitvoering. Natuurlijk moet je ook zo’n moment vastleggen ook al zijn dat misschien wel wat al te geijkte momenten. Op portretfoto’s willen kinderen er vaak grappig uitziet. Ze gaan lollige gezichten trekken. Daar kun je als fotograaf beter niet aan mee doen. Geef ze een grappig raadsel op [Waar groeien de grootste aardappels? Antw: in de aarde] dat ze laat nadenken. Het is een prachtige kans op een ongedwongen foto. Zodra je door de zoeker van je camera of op het display kijkt, zien kinderen dat de aandacht bij hen weg is en verliezen zij hun concentratie.

Leer dus om foto’s te maken zonder door of naar de camera te kijken. Het is ook beter om door de knieën te gaan om op hun hoogte te komen. En niet elke foto behoeft een familieportret te zijn. Ik vind het vaak juist leuk om een plaatje te schieten als de kinderen in hun eigen wereld bezig zijn. Ze dus juist niet laten poseren. Op de bank in de bibliotheek toont Emma aan Dieuwertje een tekening in haar boek. Juist de ongewone manier waarop ze het boek aan haar zusje toont, maakt er een leuke ongedwongen foto van. De vraag “ga even recht zitten voor de foto”, maakt er meteen een familieportret van. In de bibliotheek was een studente van de fotoacademie in Rotterdam bezig met het maken van portretjes van kinderen. Ze vroeg de ouders of begeleiders netjes toestemming. Daarna maakte ze een foto. Ook Dieuwertje en Emma werden gefotografeerd. Voor het plaatje van de fotograaf zaten de meisjes netjes naast elkaar met een boek op schoot. Het leverde ongetwijfeld ook leuke plaatjes op.

 Ik vond het op zich wel slim van de studente dat ze voor de opdracht ‘kinderportretjes’ de jeugdafdeling van de bieb had uitgezocht. Het is verstandig om kinderen daar te fotograferen waar ze zich prettig voelen. Ik geloof ook erg in het moment. Met een klein cameraatje op zak kun je meteen toeslaan als zich een gelegenheid voordoet. Anders had ik de fotograaf in de bieb nooit kunnen betrappen bij het maken van de foto’s.

Geen opmerkingen: