maandag 9 oktober 2006

Laat je verleiden in Delft


Delft – Afgelopen zondag kwamen Marieke & Michiel in het Delftse Prinsenhof ook onder de bekoring van de bloemstillevens van Jan van Huysum. De tijdgenoot van Rembrandt en Frans Hals schilderde de natuur in al haar schoonheid, maar ook in al haar eenvoud. Geen verborgen boodschappen of interpretaties. Het enige wat hij vereeuwigde was de natuur als symbool van de schoonheid. De bevolking in het begin van de 18de eeuw vond het prachtig en Van Huysum was dan ook een welgesteld man. Verleiden loont.
Mees en papa Michiel.

Ook nu in derde millennium worden we nog graag verleid door de schoonheid van de natuur. Drie eeuwen na zijn grote successen is de schilder nog steeds geliefd onder de fijnproevers van de bloemsierkunst. Meer redenen hadden Marieke & Michiel dan ook niet nodig om naar Delft af te reizen. Toch is er nog meer te zien in Het Prinsenhof. Voor bloemliefhebbers is het ook heel leuk om eens een kijkje te nemen in de wereld van prof. Gerrit van Iterson. Aan de Delftse Universiteit was in de 19de eeuw een hele staf belast met aquarelleren. Zij maakten platen met daarop afbeeldingen van planten. De tekenaars vereeuwigden aardappel–, aardbei– en vanilleplanten. De tekeningen zijn nog steeds eigendom van de TU Delft, maar nu ook te zien op de tentoonstelling 'De verleiding van Flora'.
Mees met zijn oudtante Corien.

Ook Corien & ik kwam in bekoring. Niet van de schilderijen van Jan van Huysum, de barokke bloemenfoto’s van Margriet Smulders of de florale sculpturen van Pim van den Akker – die hadden wel al veel eerder bewonderd - , maar van onze neef Mees. De knul is al flink gegroeid en vond het wel leuk om een nachtje te logeren bij zijn oudoom en –tante. Zijn wereldje is nog klein, maar is al wel onderwerp voor talloze plaatjes. Het is al helemaal gewend aan het piepje van de digitale camera. Om die te zien behoefje niet naar het museum. Wel voor 'De verleiding van Flora', De tentoonstelling duurt nog tot 7 januari. Daarna gaat hij naar het Museum of Fine Arts in Houston. Zij namen ook het initiatief voor de tentoonstelling. De expositie is samengesteld door gastconservator botanicus-kunsthistoricus Sam Segal.

Meer informatie over de tentoonstelling: www.prinsenhof-delft.nl

Geen opmerkingen: