maandag 2 oktober 2006

Laat je verleiden door Flora

Delft – Vorige week donderdag heb ik me laten verleiden door Flora. Die mogelijkheid wordt geboden door Museum Het Prinsenhof. Daar is nu voor het eerst een overzicht van het oeuvre van Jan van Huysum (1682–1749) tentoongesteld. Het is uniek dat zo’n groot aantal bloemstillevens en landschappen – waaronder diverse buitenlandse bruiklenen – van zijn hand bij elkaar te zien zijn. Van Huysum werd door zijn tijdgenoten ‘de feniks der bloemschilders’ genoemd. Hoewel Jan van Huysum nu bij het doorsnee museumpubliek niet zo bekend is, was hij in de 18de eeuw de bestbetaalde schilder ter wereld. Koningshuizen en aristocraten betaalden enorme bedragen voor zijn stillevens.
Het NS-station van Delft wordt gerenoveerd. Aan de gevel maakt Museum Het Prinsenhof reclame voor haar fraaie tentoonstelling De verleiding van Flora.

Eigenlijk is het een beetje vreemd om zijn werk een ‘stilleven’ te noemen, want de weelderige bloem– en fruitstillevens puilen uit van de levende natuur en sensualiteit. Het komt juist tot leven. Er valt veel te zeggen over de eeuwenoude wedijver tussen kunst en natuur. Bloemen verwelken in de natuur, maar behouden hun schoonheid in de kunst. Kunst overtreft soms de natuur, want hoewel de boeketten van Jan van Huysum bedrieglijk echt ogen, zijn ze samengesteld uit bloemen die in verschillende seizoenen bloeien. Hij wilde de natuur mooier weergeven dan zij is.
In de 17de eeuw speelde de symboliek in het stilleven nog een grote rol. Iedere bloem kon een diepere betekenis hebben. In de tijd van Jan van Huysum was dat al veel minder. In dit werk van Pim van den Akker zoek ik geen verwijzing naar een wijze les.

Dat geldt ook voor Pim van den Akker en Margriet Smulders, twee eigentijdse kunstenaars die hun werk ook presenteren. De eerste is een bloemsierkunstenaar en designer. Hij maakt sculpturen van plantaardig materiaal en treedt daarmee buiten de traditionele paden van de bloemschikkunst. Margriet Smulders is fotograaf en beelden kunstenaar. Zij creëert moderne stillevens op groot formaat. Er is een duidelijke overeenkomst met het werk van Jan van Huysum. Zij gebruikt bijzondere bloemsoorten, rijpe vruchten en sensuele draperieën. Smulders maakte speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe serie werken waarvan ik zeer onder de indruk was. Omdat de verleiding van de natuur van alle tijden is, vind ik het een goed idee dat Museum Het Prinsenhof twee hedendaagse kunstenaar de gelegenheid geeft om het publiek op een moderne wijze te verleiden met Flora.

De tentoonstelling ‘De verleiding van Flora’ in Museum Het Prinsenhof duurt nog tot 7 januari 2007

Geen opmerkingen: