zondag 14 maart 2004


Fotograferen is hot


Fotografen en andere journalisten verzamelen zich op Prinsjesdag 1924 ondertoezicht van een Haagse diender op het BinnenhofDen Haag – Sinds de komst van de digitale camera stijgt het bestand aan fotografen cumulatief. Steeds meer mensen fotograferen en raken geïnteresseerd in de fotografie. Je leert het snels betere plaatjes te maken door naar het werk van anderen te kijken. In dat verband heb ik een aardige tip. In het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is de tentoonstelling '150 jaar journalistiek' te bewonderen. De tentoonstelling is vorige maand geopend door Simon Smit, fotojournalist van het eerste uur. Hij zit drieënzeventig jaar in het vak en is veelvoudig winnaar van De Zilveren Camera. En nog steeds tref ik hem aan als er iets heel bijzonders is te fotograferen. De tentoonstelling bestaat uit foto's die te vinden zijn in het 620 pagina's tellende boek van pershistoricus Huub Wijfjes 'Journalistiek in Nederland, 1850-2000 – Beroep, cultuur en organisatie'. In deze kroniek van de Nederlandse persgeschiedenis besteedt Wijfjes ook enige pagina's aan de foto in de krant. Hij ontdekte dat het Algemeen Dagblad in 1924 de eerste fotoredacteur in dienst had genomen en dat de krant er pas in 1928 in slaagde 'om in opperste haast een foto twee en een half uur nadat ze was gemaakt in de drukgang van de krant te krijgen.'
En, schrijft Wijfjes, “Het geheim van de fotopagina school niet in de hete actualiteit, maar in een bonte verzameling plaatjes van nieuwsgebeurtenissen die in de loop van een week waren verzameld”. Er was in die tijd sprake van ‘de blijvende omslachtigheid van de fototechniek’.
Dat is met de huidige techniek wel anders. Nadat ik de foto heb gemaakt, staat hij – als ik dat wil – daarna direct op ODD. Wat je van de foto uit 1924 kunt leren, is dat je altijd een goed standpunt moet kiezen. Tenminste één fotograaf ging niet in de meute staan. Zijn foto van de pers heeft dan ook de tentoonstelling gehaald.


Geen opmerkingen: