zondag 7 maart 2004


Big Mac gezonder dan Quiche Lorraine


Dietmenu van McDonald’sDelft – De Big Mac, het toonbeeld van de Amerikaanse junkfoodcultuur, ligt onder vuur van de gezondheidssector. Hij is domweg te groot. De porties die de wereldleider in fastfood serveert, bevatten ook veel te veel calorieën. Vooral in Amerika waar ongeveer 40 procent van de mensen aan zwaarlijvigheid lijdt, is het onderwerp van gesprek in het nieuws. Twee jaar geleden begon McDonald's zijn menu's aan te passen. Nu krijgt de restaurantketen uit onverwachte hoek positieve reacties. Twee Franse voedingsspecialisten verklaarden namelijk dat de Big Mac gezonder is dan de bekende Franse snack Quiche Lorraine. Dat lees ik in de Britse krant The Independent. "Vreemd genoeg zijn de producten die het meest worden gedemoniseerd niet per sé de slechtste", zeggen Jean-Michel Cohen en Patrick Sérog. reclameZij analyseerden 5000 meeneemsnacks uit Franse winkels, supermarkten en grote warenhuizen.
In hun boek ’Savoir Manger’ steken de twee voedingsspecialisten het Franse culinaire establishment naar de kroon door de Big Mac en de cheeseburger een ‘coup de coeur’ - een soort van keurmerk - te geven. De visburger en de patates frites van McDonald’s krijgen, omdat er relatief veel vet in zit, wel minpunten. Cohen en Sérog vinden overigens dat McDonald’s en andere fastfoodketens niet verantwoordelijk zijn voor het groeiende aantal obesitaspatiënten in Frankrijk. Dietmenu van McDonald’s”Het heeft geen zin om voedselfabrikanten met de vinger na te wijzen. We kunnen alleen de consument leren om bewust te eten”, aldus Sérog. Daar denkt men in de VS nu toch duidelijk anders over. De Amerikaanse fastfoodketen heeft vorige week verklaard dat het zijn calorierijkste menu's zal afschaffen om de Amerikanen te helpen in hun strijd tegen zwaarlijvigheid. Het is de bedoeling dat tussen nu en het einde van dit jaar de grote menu's met grote dozen patat en nog grotere bekers frisdrank, verdwijnen uit de meer dan 13000 restaurants in de Verenigde Staten.



Geen opmerkingen: