woensdag 11 februari 2004


Valse Vermeer is echte Van Meegeren


Han van MeegerenDelft – Gisteravond woonden Corien & ik een lezing bij van prof.dr.ir. Fred Kreuger in het Cultureel Centrum Abtswoude. Het ging over het leven en werk van meestervervalser Han van Meegeren.
”Het verhaal over Van Meegeren begint in Delft”, zegt Kreuger bij aanvang. Dat is niet helemaal waar. Van Meegeren wordt op 10 oktober 1889 in Deventer geboren. Dus eigenlijk begint zijn verhaal daar. Maar in 1912 komt hij na de HBS naar Delft om bouwkundig ingenieur te worden. Hij maakt die studie niet af. Wanneer de Delftse Universiteit een prijs uitlooft voor de beste tekening van een 15-eeuws kerkinterieur, dingt Han mee en wint hij met zijn tekening van de Rotterdamse Sint-Laurens. Daarop begint hij zijn studies te verwaarlozen. Hij stopt op 24-jarige leeftijd met zijn architectuurstudie om zich volledig aan zijn teken- en schilderspassie te wijden. Kreuger vertelt dat in 1917 zijn eerste tentoonstelling van schilderijen een welwillende ontvangst krijgt bij kunstcritici. Van Meegeren ontwikkelt later een op klassieke meesters als Michelangelo, Caravaggio, Da Vinci, Rembrandt, Frans Hals en Vermeer geïnspireerde stijl die door de kunstcritici echter vooral ”sentimenteel, hol en emotieloos” wordt genoemd.
De Emmaus gangers van Han van MeegerenToch krijgt hij eind jaren 1920 in welgestelde Haagse kringen stilaan erkenning als portretschilder en beginnen de opdrachten binnen te stromen. ”Een Van Meegeren aan de wand maakt uw kamer interessant”, luidt een reclameslogan waarmee voor de oorlog het werk van Han van Meegeren werd aangeprezen. Hoe interessant blijkt na de oorlog als na enkele dagen intensieve ondervraging duidelijk wordt dat Han van Meegeren de vervalser is van diverse schilderijen van Vermeer, De Hooch en Frans Hals. De autoriteiten geloven hem aanvankelijk niet. Pas nadat hij in de gevangenis binnen twee maanden een andere vervalsing maakt, wordt hij geloofd. Kreuger legt aan de hand van diverse voorbeelden uit hoe Van Meegeren zijn vervalsingen vervaardigde. Het was een heel boeiende avond.



Geen opmerkingen: