woensdag 18 februari 2004


Tunnel onder Stonehenge controversieel


Stonehenge in 1989Wiltshire – We zullen dit jaar niet langs Stonehenge rijden. De laatste keer was twee jaar geleden. De laatste keer dat we er langs wandelden is nog langer geleden. In de tijd dat we er met de kinderen waren, kon je nog tussen de stenen door lopen. Nu is dat al enige tijd niet meer mogelijk. Je loopt er op een pad op eerbiedige afstand langs. Fotograferen doe je uit de verte en aanraken kan niet meer. Jammer.
Er komt nu in Groot-Brittannië een openbaar onderzoek naar de controversiële plannen om de historische site van Stonehenge opnieuw in te richten. Men wil er een tunnel onderdoor laten lopen. Verscheidene milieuverenigingen zien niets in het project, dat de steun heeft van de regering-Blair. Volgens deze verenigingen zal een tunnel de omgeving van de prehistorische site volledig verminken. Het beroemde Stonehenge wordt jaarlijks berzocht door meer dan 800.000 mensen.
English Heritage, de vereniging die verantwoordelijk is voor het beheer van de stenen en de omgeving ziet wel wat in de herinrichtingsplannen. Een tunnel zal het verkeerslawaai vervangen door het gezang van vogels, denken ze daar. Op die manier zullen bezoekers in alle rust en vrede van het megalithisch geheel kunnen genieten.
Bedoeling is de autoweg die naar Stonehenge leidt en tijdens het toeristisch seizoen dikwijls af te rekenen krijgt met files, te verlengen. Een tunnel van 2,1 kilometer lang zou onder de prehistorische site door moeten gaan. Er zou ook een nieuw bezoekerscentrum worden ingericht, deze keer aan de buitenkant van de site.



Geen opmerkingen: