donderdag 29 november 2001

A most sweet town
Delft - Waarover spreken reizigers die Delft bezoeken als ze later weer thuis zijn? Krijgt het bezoek aan deze stad een vermelding in hun dagboek? Hoe zou dat een paar eeuwen geleden geweest zijn?
Een van de eerste schrijvende buitenlanders die Delft bezocht is Samuel Pepys. Negen jaar – van 1660 tot 1669 - hield deze Secretary of the Admiralty een dagboek bij. Met Pepys Diary - dat zich nu in de bibliotheek van het Magdalene College in Cambridge bevindt - kunnen maar weinig dagboeken wedijveren. Delft komt er met enkele regels in voor. Het dagboek was niet voor publicatie bedoeld. Pepys schreef het in een soort steno – dat heette in die tijd tachygraphy. De beheerders van de universiteitsbibliotheek hadden dat overigens niet door. Zij dachten dat het in ‘geheimschrift’ was geschreven. Het boek verscheen dan ook pas in 1825, nadat men drie jaar lang bezig was geweest om het ‘geheimschrift’ te ontcijferen. Pas in 1870 ontdekte men dat het in steno was geschreven.
Er staat in 1660 iets over Delft in het dagboek. Pepys wordt in dat jaar benoemd tot secretaris van admiraal sir Edward Montaque. Diens vloot haalt de Koning uit Holland en Pepys reist mee. Op 18 mei 1660 bezoekt Pepys Delft. Hij schrijft over Delft: “a most sweet town, with bridges and a river in every street”.
Wie de dagboeken van Pepys kent, weet dat deze chroniqueur nogal geïnteresseerd was in de dames. Het lukt hem overigens niet om met een Delfts meisje in contact te komen:
"Er stond vandaag zoveel wind dat het niet mogelijk was het schip te bereiken. We zijn met de trekschuit naar Delft gegaan; Het is een allerliefst stadje met veel bruggen want in elke straat is een rivier. Op de terugweg zat er een knap Hollands meisje in de schuit; ze heeft de hele weg zitten lezen en het is me niet gelukt een gesprek met haar aan te knopen"
Het lijkt weinig, maar ik zou er in Delft toch maar trotst op zijn. Ondanks dat Pepys veel meer tijd in Den Haag doorbrengt, schrijft hij daar niet veel interessanter over. Hij ontmoet natuurlijk de koning en de koningin. Hij schrijft over deze laatste dat zij haar gasten heel hoffelijk ontving. Maar onder de indruk was hij niet, want over haar schrijft hij:” Ze lijkt me een vriendelijke vrouw, maar mooi is ze niet”.

Klik hier voor meer informatie over Samuel Pepys

Download het boek

Nog 32 dagen tot de komst van de Euro

Geen opmerkingen: