donderdag 22 november 2001

Delftenaren winnen in Australië
Adelaide – Woensdag won de ‘zonnewagen’ van het Delfts studententeam in Australië de Solar World Challenge. In deze monsterrace voor auto’s die alleen rijden op zonne-energie brak de Delftse wagen tal van wedstrijdrecords. De Delftenaren deden voor het eerst mee aan de wedstrijd. Nog niet eerder wist een debuterende auto de wedstrijd tussen Darwin en Adelaide winnend af te sluiten. Op de laatste dag reed de futuristische Delftse zonnewagen ‘Nuna’ met 830 kilometer een afstand die niet eerder werd gehaald. Ook de topsnelheid van honderd kilometer per uur was een record. Bovendien brak het studententeam het 'baanrecord' door de hele race in vier dagen af te leggen.

De grootste concurrent onder de 37 deelnemers was de Australische zonne-auto ‘Aurora’. Aanvankelijk kon de veel lichtere Aurora de Nuna nog aardig bijbenen, maar uiteindelijk liep de Nederlandse zonnewagen ver uit. De Aurora, in 1999 winnaar van de race, moest op negentig kilometer voor Adelaide stoppen en mocht pas de volgende dag de race afmaken. De leden van het Alpha Centauri Team verkeerden bij aankomst in een euforische stemming.
”Dit stelletje snotneuzen heeft hier iets geweldigs gepresteerd”, reageerde de uitgelaten teamcaptain Rosalie Puiman.
“We zijn pas anderhalf jaar bezig en nu winnen we als debutant deze wedstrijd in minder dan 33 uur”, voegde zij daar opgetogen aan toe.

Klik naar de enthousiaste Australische pers

Nog 39 dagen tot de komst van de Euro

Geen opmerkingen: