maandag 19 december 2011

Nieuwe bus in Londen

Londen – Afgelopen weekend is een nieuwe bus geïntroduceerd in de Britse hoofdstad. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat er weer een bus speciaal ontworpen voor Londen door de straten van de stad zullen rijden. Corien & ik reden even naar het station van Shepherd’s Bush om de bus te zien. De eerste indruk is goed.
De bus heeft drie ingangen en zo kun je dus makkelijk instappen. De bus heeft twee trappen – een voorin en een achterin - om de topverdieping te bereiken. Dat is een trap meer dan we gewend zijn. Maar nog opvallender is de open instap aan de achterzijde. Je kunt heel gemakkelijk op en van de bus stappen. Hop-on en hop-off zoals de Londenaren dat gewend waren van de oude Routemaster. Ik denk dat de inwoners en bezoekers van de stad snel in hun hart zullen sluiten, want het vehikel ziet er erg mooi uit. De man van Transport for London (TfL) die ons ontving was zelf ook erg enthousiast over de nieuwe bus. Hij wees ons op “the mix of innovative features” aan boord van de nieuwe bus zoals “a new seat pattern, low energy LED lighting, a climate controlled air system and next stop audio and visual announcements”.
Londen heeft acht bussen aangeschaft. Ze worden in de komende weken getest en zullen dan vanaf eind februari gaan rijden op lijn 38 tussen Victoria en Hackney. De bussen hebben TfL £1,6 miljoen per stuk gekost. Daar zitten ook de ontwikkelkosten in. De vele tientallen bussen die nog volgen zullen dan ook significant goedkoper zijn. Een ding ontbreekt er nog wel. Dat is een flitsende naam. De bussen heten nu officieel ‘New Bus for London’. Dat bekt niet lekker. Daar moeten de Londenaren maar snel een leuke bijnaam voor verzinnen. Hebben jullie een suggestie?

3 opmerkingen:

Martien zei

Ik zie dat de bussen vana Arriva zijn. Ik dacht dat dit een Nederlandse onderneming is.

Sassefras zei

Mooie bussen! Modern, maar toch helemaal 'de Engelse dubbeldekker'.

Anoniem zei

Arriva is een dochteronderneming van de Duitse spoorwegen. Abellio, een dochter van NS heeft ook bussen in Londen rijden. En treinen van/naar Liverpool Street.