dinsdag 28 december 2010

Nieuwe sneeuwuitdaging

Veldhoven – Nog nooit zijn in een paar weken tijd zo veel sneeuwpoppen gebouwd in ons land. Ook Nienke bouwde er eentje in de achtertuin. Maar nu het zo aanhoudend blijft sneeuwen, ontstaat de kans om een nieuwe uitdaging met sneeuw onder ogen te zien: een iglo. Er is nu zo veel sneeuw dat het bouwen van de sneeuwhut tot de mogelijkheden begint te horen. Het bouwen van een iglo is een vaardigheid die je niet zomaar beheerst. Jonge kinderen van de Inuit, die op de stille eindeloze sneeuwvlakten van de Noordpool wonen, leren het van generatie op generatie.

Het bouwen van een iglo gaat in ons land gelukkig nog niet van vader op zoon. Nienke, Dieuwertje, Emma en Abel wilden samen met hun vriendin Zoë toch graag een sneeuwhut bouwen. Jan, de vader van Zoë, bleek over onbekende vaardigheden te beschikken. Onder zijn bezielende leiding bouwden de kinderen een heuse iglo.

Groot genoeg om met zijn allen in te zitten en de meegebrachte worteltjes op te knagen. Voor het bouwen van een iglo heb je blokken van sneeuw nodig. Met een plankje onder de voeten stamp je dus een flink sneeuwoppervlak goed aan en als dat een beetje aan elkaar gevroren is, zaag je daar blokken uit. Met een emmer werd de sneeuw voor de bouwblokken van sneeuw bij elkaar gebracht. Want het bouwen van een iglo is niet alleen leuk, het is ook hard werken. Jan wist gelukkig precies hoe het moest. Je tekent een cirkel in de sneeuw en daarop zet de eerste serie blokken. Voor de tweede cirkel die je daarbovenop plaatst moet je zorgen dat die iets naar binnen helt. Het lijkt eenvoudig, maar je moet er wel voor zorgen dat de blokken niet naar beneden storten als je er nieuwe bovenop plaatst.

Het moeilijkst is natuurlijk het dak. Die is gemaakt van één grote plaat uitgezaagd sneeuw. Over kieren in de muur behoevenden de kinderen zich bij het bouwen niet druk te maken. Die vul je later simpelweg op met sneeuw. De kinderen merkten toen ze later in de iglo zaten dat het daar binnen niet zo koud is als daar buiten. Want hoe koud het ook is en hoe hard het ook waait, in een iglo is het altijd windstil en rond de nul graden.
 

Geen opmerkingen: