donderdag 2 december 2010

De kaartspelers zijn in Londen

Londen – Tot de beroemdste schilderijen van Paul Cézanne behoren zonder enige twijfel zijn werken van de kaartspelers. Het werk van de Franse kunstenaar wordt door kunstkenners ingedeeld in vier periodes. Hij schilderde de kaartspelers in zijn laatste periode. Hij woonde toen in Aix-en-Provence. Daar schilderde hij ook zijn andere bekende grote schilderijen met naakte baadsters. De kaartspelers waren een ander belangwekkend project van de schilder. Hij maakte enkele versies en tal van voorstudies van de verschillende spelers.
Nu hangen ze in het Metropolitan Museum of Art in New York, in het Musée d'Orsay in Parijs en de Hermitage in St. Petersburg. Deze musea hebben allemaal een versie van de kaartspelers en een aantal voorstudies. Nu is er in the Courtauld Gallery in Londen een tentoonstelling te zien waarop de diverse versies van de kaartspelers bij elkaar zijn gebracht. Ook de voorstudies hangen er. Zowel de olieverf studies als de tekeningen. Het is daarom een werkelijk unieke tentoonstelling.
Om deze tentoonstelling te kunnen zien is "a once-in-a-lifetime opportunity" zoals een Britse krant de tentoonstelling omschreef. Een goede reden om naar Londen te reizen en the Courtauld Gallery te bezoeken. Wat de tentoonstelling zo bijzonder maakt is niet alleen het feit dat er meerdere versies van de kaartspelers bij elkaar hangen, maar vooral ook het feit dat al het voorbereidende werk van Paul Cézanne hier is te zien. Je krijgt zo werkelijk een prima idee van het creatieve proces dat vooraf gaat aan de schepping van een kunstwerk. Klik hier en bekijk de drie filmpjes waarop curator Dr. Barnaby Wright het belang van de tentoonstelling uiteenzet

Geen opmerkingen: