zondag 5 december 2010

“a bit of bad luck”

Jeruzalem – Het graf van Harry Potter in het Israëlische plaatsje Ramla wordt regelmatig bezocht door fans van de boeken van J.K. Rowling en door liefhebbers van de films die naar haar boeken zijn gemaakt. Dat is nogal opmerkelijk. Soldaat Harry Potter stierf in 1939 en ligt in een graf van het Worcestershire Regiment waarbij hij diende. Het enige wat hij met de boeken- en filmheld gemeen heeft, is zijn naam. De negentienjarige soldaat Potter sneuvelde tijdens een Arabische opstand. Nadat zijn graf op de Britse militaire begraafplaats bijna een halve eeuw onopgemerkt bleef, is het nu plotseling een toeristische attractie. Het wordt zelfs vermeld in de toeristische gids over Ramla. Tengevolge daarvan laten toeristen zich nu fotograferen naast zijn grafsteen.
Zijn nu 77-jarige broer Ken Potter woont Kidderminster. Hij was zes jaar toen zijn oudere broer in een Arabische hinderlaag liep en om het leven kwam. Hij denkt nog veel aan zijn gesneuvelde broer: “He is with us all the time, even though he died such a very long time ago”. Hij vindt het onbegrijpelijk dat toeristen het graf van zijn broer bezoeken en foto’s nemen van de grafsteen.
“Ik weet wel dat het graf geen enkele verband heeft met de tovenaar met het ronde brilletje”, zegt Ron Peled, een toeristengids uit Ramla, “maar ik ben hier al heel wat keren geweest met een groep toeristen. De naam alleen is voldoende voor een bezoekje aan het graf”.
De begrafenis van de soldaat Harry Potter

De familie van de gesneuvelde soldaat heeft nu ook de tekst vrijgegeven van de laatste brief die Harry Potter aan zijn moeder schreef. De brief arriveerde de dag nadat een politieman met het bericht van zijn dood aan de deur kwam. Potter schreef:
Dear Mother,
I am getting on alright. I expect to be home for Christmas. If I am not, it is a bit of bad luck. 'I hope dad is still in work. Tell Ken I am not forgetting his bike. I hope Alice (his older sister) is alright. 'You perhaps have been reading the papers. 'I am not boasting but listen to the news on the wireless and listen to what work we in the Worcester shires have been doing. 'Well, I think that is all for now.
'Cheerio,
Crash Harry.
Dankzij zijn fictieve naamgenoot is de laatste brief van soldaat Harry Potter nu weer nieuws.

1 opmerking:

Anoniem zei

ja ,toen was de sinter
en nu is hij pienter
maar doe wat je wil
je power stil
stel dat...........
wat zijn je mogelijkheden

wat zeg je...........ongehoord
ik snap er niks van.