zaterdag 18 december 2010

Maar nu goed

Delft – In de winter moeten we de vogels in de tuin bijvoeren. Een stelling waar natuurbeschermers het van harte mee oneens zijn. Die kritiek is volkomen ten onrechte weet ik nu ik het boekje van Prof. Dr. Peter Berthold en Gabriele Mohr heb gelezen. Ik kreeg het boekje dat de dringende titel ‘Vogels voeren – maar nu goed’ heeft, onlangs van Saskia & Bob. Het gaat niet alleen over het bijvoeren in de winter. Volgens Berthold moet je het hele jaar door de vogels in de tuin – maar dan op de juiste manier - bijvoeren en beschermen.
Berthold geeft in zijn boekje toe dat wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van bijvoeren van in het wild levende vogels eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. Er zijn dus relatief weinig resultaten bekend. Maar zegt hij, de resultaten die er zijn, zijn overwegend positief. Vogels die het dankzij bijvoeren nu weer goed doen in ons land zijn bijvoorbeeld de ooievaar en de zwartkop. Ik kreeg bij het boekje ook een voedselpakket waarmee ik direct aan de slag kon. Volgens de Duitse professor bestaat het strooivoer in de winter vooral uit zonnebloempitten en hennep. Graan is een minder goed idee. Pinda’s zijn wel erg goed. Ook winterse vetproducten met veel havervlokken op basis van plantaardig vet, omdat dat niet bevriest en lang goed blijft. Mezenbollen en andere vormen van vet voedsel zijn ook goed. Je kunt desgewenst voor de merels (maar ook kramsvogels en waterhoentjes) stukjes appel neer leggen.

Nog opmerkelijker vond ik zijn opmerkingen over het voedsel dat we zeker niet aan de vogels moeten geven. Geef geen restjes van je eigen maaltijd. Geen broodkruimels, stukjes brood en cake. Geen vlees-, worst- en kaaskorstjes. Geen margarine en andere bak- en braadproducten. Geen patat. Geen gekookte aardappelen en kwark omdat deze snel bederven en schimmelen. Geen (room)boter omdat dit heel snel smelt en ranzig wordt. Vooral het voedsel dat wij zelf eten, is niet geschikt voor vogels. Het mist de juiste voedingsstoffen en bevat veel te veel zout, kruiden, kunstmatige kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en andere voor vogels gevaarlijke stoffen. Vogels wegen maar een fractie van wat wij wegen, waardoor al die stoffen een veel grotere impact hebben op het lichaam dan bij ons. Uit het filmpje blijkt dat niet alleen de vogels het voederen waarderen.

Geen opmerkingen: