maandag 4 januari 2010

De kleine keizer

Delft – Een blog zoals ODD moet interactief zijn. Het is geen kunst om dagelijks een leuk of interessant stukje te plaatsen. De lezers van ODD willen vooral horen wat jou bezig houdt. Ik wil jullie daarom weer eens uitdagen met de vraag: Wat vond jij het beste, leukste, ontroerendste, spannendste, domste of juist slimste boek van 2009. Stuur een mailtje met de titel en jouw motivatie voor de keus naar ODD. Ik ben reuze benieuwd naar jouw keus. Ik geef zelf de aftrap.
Ik heb het afgelopen jaar een aantal boeken gelezen van de in april 2009 overleden columnist, schrijver en dichter Martin Bril. Hij publiceerde tijdens zijn leven zeker vierenveertig boeken, merendeels gebundelde columns, maar ook verhalenbundels en gedichten. Het beste boek van 2009 was volgens mij zijn boek ‘De kleine keizer’. Ik sta daarin niet alleen, want Bril kreeg voor het boek de VPRO Bob den Uyl prijs voor het beste literaire reisboek.
Een boekje en een kop koffie. Meer heb ik vaak niet nodig.

Waarom vind ik dit nu zo’n mooi boekje? Zelf ben ik helemaal niet in de ban van de kleine Corsicaan, maar ik ben wel dol op reisboekjes en dit is een hele goede. Je reist met Bril van de geboorte op Corsica tot aan de dood op Sint Helena met de Franse veroveraar Napoleon. Dat is op zich niet bijzonders. Ik denk dat er honderden geschiedenisboeken over Napoleon zijn geschreven. Ik vind dit boek op zijn best als Bril zichzelf onderbreekt voor allerlei gedachtenspinsels en -associaties. De smakelijke anekdotes buitelen over elkaar heen. Marie-Louise, de tweede vrouw van de kleine keizer, beschrijft hij zo:
“Marie-Louise lustte er wel pap van; zij was onverzadigbaar, een altijd hitsige, romige vleespot. Ja, de keizer bofte maar.”
Ik denk dat zij nog nooit zo in een reis- of geschiedenisboek is beschreven. Als je in dit boekje begint, moet je oppassen dat je het - net als de andere Brilboeken - niet in één keer uitleest.
Tot zover mijn keus. Nu ben jij aan de beurt. Wat is jouw beste boek van 2009?

Geen opmerkingen: