vrijdag 15 januari 2010

Historisch plekje

Bristol – Het uitzicht vanaf onze hotelkamer zag er gistermorgen onveranderd uit. Dat betekende dat er die nacht geen sneeuw was gevallen en de wegen dus prachtig schoon waren. Limley Stoke - het dorpje waar wij logeren – ligt net als Bath aan de rivier de Avon. Iets verder ligt aan de monding van deze rivier de havenstad Bristol. Dat was gisteren ons reisdoel. De stad heeft een oud centrum, maar heeft in de Tweede Wereldoorlog ook veel schade opgelopen. Het resultaat daarvan is een modern winkelcentrum in het hart van de nieuwe stad. Maar in het oude centrum is toch nog wel het een en ander van historische waarde te zien. Toch viel juist in het na de oorlog gebouwde nieuwe gedeelte van de stad mij een oud geveltje op. In de gevel zat een poortje dat leidde naar een kleine binnenplaats. Midden op dit plaatsje stond een standbeeld van John Wesley te paard. Hij staat voor zijn New Room. Wij stonden plotseling op een historisch plekje in Bristol. Maar wie is nu John Westley? Dat werd ons snel duidelijk toen we naar binnen gingen.

Op de onderste preekstoel werd uit de bijbel gelezen.

John Westley is de grondlegger van het methodisme en de New Room is de oudste methodisten kerk ter wereld. Westley was oorspronkelijk een gewone Britse theoloog en predikant. Toen hij na een bezoek aan het Evangelisch Broederschap in Duitsland in Engeland terugkeerde, mocht hij niet meer preken in de Engelse kerk. Hij kreeg een uitnodiging van een andere predikant om te spreken op een openluchtsamenkomst bij Bristol. Hij zag dat vooral mensen die anders niet snel de kerk bezochten tot geloof in Christus kwamen.

Sinds 1939 is hier weinig veranderd.

Later dat jaar brak hij met het Evangelisch Broederschap vanwege een theologisch meningverschil. Samen met zijn volgelingen startte hij een kerkgenootschap dat bekend zou worden als de Methodisten. Het kerkje – midden in het moderne nieuwe hart van Bristol - dat we nu binnengingen is in 1739 door hem opgericht.

Geen opmerkingen: