vrijdag 12 november 2010

Rood vlees maakt kalm

Montreal - Frank Kachanoff is een onderzoeker aan de faculteit psychologie van de McGill University in Canada. Hij heeft een ontdekking gedaan die nogal opzienbarend is. Hij zegt dat de aanblik van een klaargemaakte biefstuk of ander stuk rood vlees mannen minder agressief maakt. Een wetenschappelijke conclusie waar hij voordat hij aan zijn onderzoek begon niet op had gerekend. Sterker hij dacht dat de aanblik van vlees op tafel mannen juist agressiever zou maken. Een dier begint immers te knorren of te grommen als je een stuk vlees voor hem weg haalt. Waarom zou dat voor mensen anders zijn.
Het onderzoek was gebaseerd op een resultaat uit een ander eerder onderzoek. Daarbij was aangetoond dat het tonen van een afbeelding die in verband kan worden gebracht met agressie, zoals een pistool, iemands gedrag agressiever maakt. Kachanoff wilde weten of men agressief op bepaalde prikkels reageert omdat het is aangeleerd of omdat het is aangeboren. Leidt alleen kijken naar vlees al tot een agressieve reactie?

Het experiment zelf was heel eenvoudig. Proefpersonen moesten iemand bestraffen die fouten maakte bij het sorteren van foto’s. Dat gebeurde met geluid. Hoe harder het geluid, hoe pijnlijker het werd, was hun verteld. Op sommige foto’s was klaargemaakt rood vlees te zien, op andere neutrale voorwerpen. De proefpersonen deelden lagere straffen uit aan de mensen die fouten maakten bij het sorteren van de foto’s met vlees. Die foto’s maakten hen milder. Psychologen vinden het belangrijk om onderzoek te doen naar aangeboren reflexen om op die manier een beter begrip te krijgen van maatschappelijke trends en individueel gedrag. Onderzoek zoals dat van Kachanoff laat zien dat men met omgevingsfactoren de kans op agressief gedrag kan verminderen

Geen opmerkingen: