maandag 18 februari 2008

Venus mag toch


Londen – De Duitse kunstenaar Lucas Cranach de Ouder is een schilder, graveur en etser uit de tijd van de Renaissance. Ook zijn zoons Hans en Lucas werden bekende schilders. In 1501 verhuisde Lucas Cranach naar Wenen en 1505 werd hij in Wittenberg de hofschilder van Friedrich de Wijze. Hij zat in de gemeenteraad van Wittenberg en was er ook twee jaar burgemeester. Schilder Cranach was zeer bevriend met twee andere bekende mannen uit Wittenberg, Philipp Melachton en Maarten Luther. De schilder bereikte de respectabele leeftijd van 81 jaar.

De omstreden poster van de tentoonstelling.

Ondanks dit respectabele cv wilde het Londense vervoersbedrijf dat verantwoordelijk is voor de underground geen affiches ophangen van een eeuwenoud schilderij van de Duitser waarop een naakte Venus staat afgebeeld. Men weigerde de posters met de afbeelding van het schilderij vanwege het veronderstelde seksuele gehalte.
De reclameposters moesten de reizigers attenderen op de tentoonstelling over Lucas Cranach de Ouder in het museum Royal Academy in de Britse hoofdstad. Het vervoersbedrijf heeft, na protesten in onder meer het parlement, alsnog besloten dat het schilderij uit 1530 mag worden opgehangen op de stations van de tube.

Geen opmerkingen: