dinsdag 25 december 2007

Er is een kindeke geboren


Veldhoven – Op Kerstavond woonden Corien & ik de kinderkerstviering bij in de Immanuelkerk te Veldhoven. Tijdens de dienst werd het kerstspel ‘De herbergier die niet kon slapen’ opgevoerd. In feite bestond de hele dienst bijna uitsluitend uit de opvoering van dit spel. Het bleek een degelijk ouderwets kerstspel waarin voor alle kinderen van de gemeente een rol was weggelegd. Er waren dus niet alleen veel herders, schapen en honden op het toneel, maar er was ook een ruime vertegenwoordiging van de engelenschaar.

Jozef en Maria met hun zoon Jezus. De foto is gemaakt tijdens de generale repetitie.

Jozef en Maria worden zoals we uit het bijbelverhaal weten door de herbergier weggestuurd omdat er voor hen geen plaats is. De beslissing van deze horecaondernemer zorgt er voor dat Jezus wordt geboren in een stal en zijn eerste levensuren doorbrengt in een kribbe. In de bijbelversie speelt de man verder geen rol, maar in de versie die wij gisteravond zagen, kreeg de waard spijt van zijn beslissing. De man gaat – gewapend met een pannetje soep – op zoek naar het weggestuurde stel en vindt hen in de stal. Inmiddels is onze Lieve Heer dan al geboren. De rol van Jezus was in dit kerstspel weggelegd voor onze kleinzoon Abel. De hoofdrolspeler wachtte geduldig bij zijn oma Corien op schoot tot zijn moment was aangebroken, maar speelde daarna dan ook de sterretjes van de kersthemel.

De Heilige Familie met drie schaapjes.

De rollen van Jozef en Maria werden heel overtuigend vertolkt door zijn ouders Sander & Saskia. Ook zijn zusjes Nienke, Dieuwertje en Emma hadden een rol in het kerstspel. Zij waren alle drie een schaapje. Een rol die ze zelf hadden gekozen. Na afloop van de voorstelling liep de hele gemeente langs de stal om een blik te werpen op het nieuw geboren kindeke. Daarna was het tijd voor koffie, thee, ranja of chocolademelk. Niet alleen voor de spelers, maar ook voor alle vaders, moeders, oma’s en opa’s in de tot de nok gevulde kerk.

Geen opmerkingen: