woensdag 28 mei 2003

Terugkeer naar Leiden


Het ouderlijk huis van Nellie in het hartje van Leiden. Hier in de Bakkersteeg groeide zij op. Leiden – Zoals iedereen inmiddels wel weer weet is Floris al weer een tijdje terug in Nederland. En hij heeft inmiddels ook zijn belofte aan opa ingewilligd. Op een redelijke mooie dag zijn ze samen terug naar Leiden gegaan en hebben alle 'oude' plekjes van opa bezocht. En natuurlijk mocht ook de Bakkersteeg niet ontbreken. Daar heeft opa tenslotte vanaf het begin van z’n huwelijk 16 jaar gewoond. Daar zijn z'n kinderen geboren en hij heeft er met vrouw en kinderen samengewoond met zowel z'n schoonouders als z'n eigen ouders. In de naoorlogse tijd van woningnood waren ze natuurlijk heel blij dat ze konden intrekken in het, voor die tijd best grote huis, bij de (schoon)ouders in de Bakkersteeg. Na tien jaar verhuisden de schoonouders (en ook tante Jo, want die woonde er ook) en was het huis helemaal voor het jonge gezin.
Maar niet voor lang. Want toen de ouders van opa ziek werden, werden ze liefdevol opgenomen in de Bakkersteeg en verpleegd door hun zoon en schoondochter (mijn ouders dus). De Bakkersteeg is voor opa dus een plek met een geschiedenis. Het huis is nu een studentenhuis geworden en de vliering, die alleen te bereiken was door een stoel op een tafel te zetten, is nu een extra woonetage geworden. Op de foto zie je links van de voordeur de voorkamer, die ten tijde van de inwoning onze huiskamer was. De achterkamer was de woonkamer van mijn opa en oma (de schoonouders van mij vader). De beide kamers waren van elkaar gescheiden door van die gezellige schuifdeuren met glas-in-loodraampjes. Achteraan de gang is een redelijk royale (volgens mijn herinnering eet-)keuken, met openslaande ramen naar een piepklein binnenplaatsje. Daarachter nog een klein kolenschuurtje. Rechts van de voordeur was vroeger een garage die niet bij ons hoorde. Maar latere bewoners hebben daar een kamer met badkamer en toilet van gemaakt. Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers. Dit alles samen met de extra woonetage lijkt me inderdaad een ideaal studentenhuis.

Een bijdrage van Nellie

1 opmerking:

Anoniem zei

Goh Wat leuk om iets van de Baakersteeg te lezen. Mijn vader is daar geboren in 1905 ongeveer schuin tegenover het afgebeelde huis. Hij woonde bij zijn grootouders die een aardappelhandel hadden. Voor het naar school gaan eerst met de hondekar aardappels rondbrengen bij de klanten. De ouders van zijn vriende, die aan de overzijde woonde hadden een scoenmakkers zaak. Mijn vaders naam was Willy Haasbeek
Anja Haasbeek