vrijdag 21 december 2001

Schrijver ‘geheim dagboek’ overleden
Goes – De Nederlandse vader van het openbare dagboek, Hans Warren, is in de nacht van dinsdag op woensdag op 80-jarige leeftijd overleden. De uit Kloetinge afkomstige dichter en dagboekanier schreef ruim vijftig jaar lang letterkundige kronieken voor de PZC. Ook publiceerde hij wekelijks een bijdrage op het gebied van kunst, letteren en natuur. Maar de meeste bekendheid verwierf hij toch met zijn ‘Geheim Dagboek’. Daarmee is hij naar mijn mening niet alleen het boegbeeld van het literaire Nederlandse dagboek, maar ook de voorloper van de internetdagboeken en weblogs. Want hoewel de titels het tegendeel beweren, zijn de dagboeken van zijn hand allerminst geheim te noemen. Warren maakte elke dag handgeschreven aantekeningen in een cahier, nog tot kort voor zijn dood.

Hij begon zijn dagboek op 16 april 1942, maar pas in 1981 werd het eerste deel gepubliceerd. Deze reeks dagboeken biedt een caleidoscopisch beeld van Warrens veelzijdige interesse. Hij tekent er minutieus het beeld in op van een Zeeuwse jongen die ontdekt dat hij homoseksueel is, desondanks trouwt en drie kinderen krijgt. Warren woonde in de jaren vijftig met zijn Engelse vrouw, die hij in de dagboeken Mabel noemt, in Parijs. Zijn huwelijksjaren, kinderen en echtscheiding komen in de boeken aan bod. Zijn persoonlijke vriendschap met een groot aantal schrijvers en dichters zorgt ervoor dat zijn dagboeken erg interessant zijn voor liefhebbers van de Nederlandse literatuur.
Uitgeverij Bert Bakker bundelde ter gelegenheid van Warrens tachtigste verjaardag in oktober hoogtepunten uit veertig jaar ‘Geheim Dagboek', onder de titel ‘Om het behoud der Eenzaamheid’.

Klik naar de virtuoze boekhouder van het eigen bestaan
klik naar Hans Warren

Nog 10 dagen tot de komst van de Euro.

Geen opmerkingen: