donderdag 13 december 2001

Politie redt Elfstedentocht
Leeuwarden – Het vriest nog steeds niet. Het is zelfs nauwelijks koud te noemen, maar toch slaat de elfstedentochtkoorts in Fryslân al toe. Men is daar heftig in de war van een brief van minister De Vries van Binnenlandse Zaken. De Vries kwam met de mededeling om terughoudend te zijn met het organiseren van grote evenementen. De minister schreef tijdens de euro-wisselweken (14 december tot 13 januari) en de bruiloft (2 februari) van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta alle politiekracht nodig te hebben en dus geen agenten beschikbaar te hebben om de orde te handhaven rond een Elfstedentocht. Dat sloeg in Fryslân in als een bom.
Men is doodsbang dat de tocht der tochten niet kan door gaan in de wisselweken of tijdens de trouwerij. Kennelijk hebben ze in Fryslân onvoldoende echte problemen om zich ongerust over te maken.
Maar de Friezen kunnen toch gerust zijn. De Elfstedentocht kan altijd doorgaan. De politie talmde namelijk geen moment toen zij van de brief hoorde en nam onmiddellijk actie. Nog tijdens een vergadering van de raad van hoofdcommissarissen stormde al een woordvoerder naar buiten.
”De politie zal er in die gevallen alles aan doen om dit bijzondere evenement te laten doorgaan”, meldde de politievoorlichter nog licht hijgend.
“Al moet de laatste hoofdcommissaris het verkeer zelf regelen”
, beloofde hij.
De dienders hadden het beter begrepen dat de minister.

Er valt ook politiek garen met de onverstandige brief te spinnen. Politieke partijen herkende meteen een fraaie mogelijkheid om zich een paar maanden voor de verkiezingen populair te maken. De VVD en CDA tuimelden over elkaar heen in hun pleidooi voor militaire inzet om de tocht te redden. Volgens CDA’er J. Atsma staan vrijwilligers en militairen zelfs te trappelen om te helpen, als het er op aankomt. Het CDA wil zelfs dat de politie een overwerkbonus krijgt voor het werk tijdens de tocht. Voor de Tweede Kamer op 20 december met reces gaat, wil het CDA antwoord van de minister. Dat moet volgens Atsma omdat “iedereen is geschrokken” van de geruchten dat de heldentocht zou moeten worden afgeblazen.
Minister De Vries begreep nu dat hij een verkeerde brief had gestuurd. Ook zijn partij moet immers aan de verkiezingen deelnemen. Hij maakte gisteren vlug nog even bekend dat er een onderscheid is tussen evenementen die georganiseerd worden en evenementen die ‘gebeuren’. Hij bedoelde in zijn brief natuurlijk de eerste categorie, en de Elfstedentocht valt onder de tweede, omdat deze niet van tevoren gepland kan worden en ”extreem afhankelijk is van het weer”. De Vries is nooit van plan geweest de tocht af te blazen, zegt hij nu. Sterker nog hij: “Ik zou het erg jammer vinden als die niet door zou gaan”.
Goed gedaan hoor. Het gezicht van de minister en de tocht zijn gered.

klik naar het nieuws dat Fryslân in de war bracht.
Klik naar nog meer nieuws over de onrust in Fryslân

Nog 18 dagen tot de komst van de Euro.

Geen opmerkingen: